Uusia ideoita palapelien kokoamiseen: valokuvasuunnistusta ja aistiharjoituksia

(Blogipostaus julkaistu alunperin 3/2018. Kursivoidut kohdat on lisätty ja kuvat päivitetty 3/2020.)

Palapelien kokoaminen kehittää mm. matemaattista ajattelua, hienomotoriikkaa, muistia ja hahmotuskykyä. Meillä on aikakausia, jolloin lapsi on kiinnostunut palapeleistä ja aikakausia, jolloin palapelit jäävät unholaan. Aktiivisena aikana palapelejä kasataan useasti päivässä ja ne käyvät nopeasti liian helpoiksi. Mielenkiinnon ylläpitämiseksi päätin keksiä uusia ideoita vanhojen palapelien kokoamiseen.


Palapelien kokoamisesta aistileikki

Laitoimme palapelinpalat yhdessä laatikkoon ja täytimme laatikon palloilla. Lapsen tehtävänä oli etsiä palapelinpalat pallojen seasta ja koota palapeli. Annettuani ohjeet, viisas lapseni alkoi tyhjentää palloja pois laatikosta, jonne olimme ne juuri yhdessä laittaneet. Leikin oli kuitenkin tarkoitus olla aistiharjoitus, joten näytin lapselle, kuinka palapelinpaloja etsitään laatikosta työntämällä käsi pallojen sekaan. Ensin käden laittaminen pallojen sekaan jännitti lasta, mutta olikin hauskaa, kun hän pääsi vauhtiin. Piilotimme palat laatikkoon monta kertaa uudelleen. Paloja voi piilottaa myös esimerkiksi raa'an makaronin tai riisin sekaan.

Kokeilimme leikkiä 4-vuotiaan kanssa ja hän rakasti sitä. Ei ollut niin väliä, vaikka kokosimme pikkuveljelle säästettyjä nuppipalapelejä. Lapsen mielestä palojen kaivaminen pallojen seasta oli todella hauskaa.


Palapelisuunnistus

Toisella kerralla piilotin paloja ympäri kotiamme. Annoin lapselle vihjeen palapelinpalan sijainnista ja lapsen piti käydä etsimässä palat: "Seuraava pala on koiran vesikupin vieressä". Kokeilimme myös valokuvasuunnistusta. Otin kännykällä kuvan kohdasta, jossa palapelinpala on, näytin kuvan lapselle ja lapsen piti etsiä pala kuvan perusteella. Tehtävää voi vaikeuttaa rajaamalla kuvaa erilailla. Jos kuvassa näkyisi esimerkiksi vain yksi parkkitalon parkkiruutu, tehtävä olisi vaikeampi kuin silloin, kun parkkitalo näkyy kokonaan.

Valokuvasuunnistuksesta lapsi piti erityisen paljon. Kuorin itse samalla perunoita ja palapeli oli vieressäni keittiössä. Lapsi kävi luonani katsomassa kännykkäni näytöltä yhden valokuvan kerrallaan, lähti sitten etsimään piilotettua palaa ja toi sen paikalleen palapeliin. Tämä on nopea ja helppo aktiviteetti valmistella vaikkapa illalla valmiiksi aamua varten, jolloin aamulla voi itse vielä loikoilla hetken, kun lapsi etsii innokkaana piilotettuja palapelinpaloja.

Palapelisuunnistus toimii hyvin myös isomman lapsen kanssa! Isojenkin palapelien kasaaminen onnistuu, kun piilottaa useamman palan kerrallaan. Minä laitoin palat pieniin minigrip-pusseihin, jotka piilotin. Lapsi etsi vihjeiden perusteella yhden pussin kerrallaan, kokosi pussissa olevat 10-20 palaa ja lähti sitten etsimään uutta pussia. Lapsi pysyi kiireisenä ja minä pystyin keskittymään omiin hommiin. Huom. Paloja ei voi laittaa pussiin summanmutikassa, vaan ne tulee olla palapelin vierekkäisiä paloja, jotta niiden kokoaminen onnistuu. Palat kannattaakin pussittaa valmiiksi silloin, kun lapsi on koonnut palapelin. 


Itse tehty palapeli


Tein meille myös uuden palapelin piirtämällä esineiden ääriviivoja kartongille. Lapsen piti asetella esineet  ääriviivojen päälle. Meillä sattui olemaan tähän sovipia kartonginpaloja, mutta palapelin voisi tehdä myös piirtämällä kaikki ääriviivat samalle paperille.


Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä