Me olemme ihan viime aikoina alkaneet leikkiä luokitteluleikkejä. Valitsemme kaksi eri ryhmää, esimerkiksi pallot ja eläimet. Asetamme esineet kasaan lattialle ja kasan eteen kaksi lautasta. Kysyn taaperolta, mitä tavaroita meillä on. Kysyn, miten pallot ja eläimet voisi jakaa kahteen ryhmään niin, että osa tulee toiselle lautasella ja osa toiselle. Lautaset ovat taaperolle tärkeät, sillä ne auttavat häntä hahmottamaan kaksi eri ryhmää. Kysymyksenasettelulla voi ohjata tehtävää helpommaksi tai vaikeammaksi nimeämällä esineet tai jättämällä ne nimeämättä: "Miten nämä tavarat voisi jakaa kahteen eri ryhmään?".
Aluksi taaperolla ei ollut aavistustakaan, mitä tarkoitan, mutta tekeminen oli alusta asti valtavan hauskaa ja hänen aseteltua tavarat lautasille miten sattuu, hän hihkaisi aina: "Lisää tehtäviä!". Autoin häntä alkuun näyttämällä itse, miten jaan esineet ja sanoitin tekemääni samalla. Sitten annoin taaperon tehdä ja sanoitin hänen puolestaan. Lopulta taapero alkoi saada ajatuksesta kiinni ja osaa jo jonkin verran ryhmittelyä ilman, että sanoitan ryhmät hänelle.
Me olemme leikkineet paljon värileikkejä ja värien ryhmittely on taaperolle selkeästi esineitä helpompaa. Esineiden ryhmittely tuntuu olevan tällä hetkellä juuri oikean vaikeustason tehtävä, eli taapero joutuu hieman miettimään päästäkseen oikeaan ratkaisuun, mutta tehtävä ei suju häneltä liian helposti. Me olemme käyttäneet luokittelussa mm. autoja, palloja, leikkiruokia, palikoita, työkaluja, sukkia, kirjoja, eläimiä. Valitsemme aina kaksi eri ryhmää kerrallaan ja ryhmittelyn jälkeen vaihdan toisen ryhmistä niin, että toinen pysyy samana seuraavaan tehtävään.
Kun taapero kasvaa ja luokittelu alkaa sujua, voi siirtyä aina vaikeampiin käsitteisiin, kuten vaikkapa hälytysajoneuvot ja muut autot, lämpimät ruuat ja välipalat, autokirjat ja muut kirjat.
Lähetä kommentti