Ideoita taaperon potkupyöräharjoituksiin ja kokemuksia Striderista

Kaupallinen yhteistyö: Strider Suomi


Potkupyöräjutun ensimmäisessä osassa kerroin kokemuksiamme potkupyöräilyn aloituksesta ja esittelin leikkejä, joiden avulla voi harjoitella mm. pysähtymistä ja tasapainoa. Voit lukea ensimmäisen postauksen täältä. Tässä toisessa osassa jaan lisää hyviksi havaittuja potkupyöräleikkejä ja -harjoituksia, mutta ensin kerron kokemuksiamme jo vuoden meitä palvelleesta Strider-potkupyörästämme.




Kokemuksiamme Striderista


Mies paneutui potkupyörävalintaan toden teolla viime kesänä. Hän vertaili eri potkupyöriä, tutki niiden ominaisuuksia ja luki kokemuksia. Lopulta hän päätyi tilaamaan vajaa 1,5-vuotiaallemme Strider 12 Sportin minun nyökytellessä hyväksyvästi vieressä. Strider on ollut taaperollamme käytössä viime kesästä aina talven tuloon saakka sekä tänä keväänä heti lumien sulamisesta lähtien, emmekä voisi olla tyytyväisempiä potkupyörävalintaamme. Striderin säätöominaisuudet ovat erinomaiset ja sama potkupyörä sopii 1,5-vuotiaasta lähes 5-vuotiaaksi asti. Satulan ja tangon korkeutta on helppo ja nopea säätää kesken pyörälenkin. Tätä onkin tullut ahkerasti tehtyä sopivaa korkeutta etsiessä aina lapsen venähdettyä lisää pituutta.

Strider 1v 5kk ikäisellä

Strider 2v 5kk ikäisellä


Striderimme renkaat ovat 12 tuumaiset, mutta rungon muotoilu mahdollistaa jo alle 80cm pitkän lapsen nousemisen itse potkupyörän kyytiin. 12:n tuuman renkaat sekä tangon ja satulan hyvät säätömahdollisuudet takaavat kuitenkin sen, ettei pyörää tarvitse lapsen kasvaessa päivittää isompaan kokoon, vaan sama potkupyörä sopii lapselle koko potkupyöräiän. Pyörä on myös todella kevyt, mikä sekin mahdollistaa potkupyöräilyn aloittamisen varhain. Meidän 1v 6kk ikäinen lapsemme pystyi helposti pitämään pyörää pystyssä ja nostamaan sen itse kaatuessaan. Liian painavan potkupyörän hallinta on vaikeaa, jolloin myös ilo pyöräilystä voi kadota.

Edellä mainitut ominaisuudet ilahduttivat minua erityisesti viime kesänä ja syksynä lapseni ollessa alle 2-vuotias. Nyt hänen ollessaan 2v 5kk ikäinen, Striderin tärkein ominaisuus on mielestäni satulan alle sijoitettu jalkatuki. Taaperoni on oppinut tasapainon hyvin ja potkuttelee loivassa alamäessä jo kymmenien metrien matkoja jalat ilmassa. Ennen kuin taapero oppi nostamaan jalat jalkatuille, hän nosti luonnostaan jalat ilmaan satulan alle takarenkaan molemmin puolin. Taaperolla oli siis asento jo luonnostaan valmiina ja opittuaan tasapainon riittävän hyvin, hän vain nosti jalkojaan hieman ylemmäs, jotta sai ne jalkatuille. Kun jalkatuki on satulan alla, lapsen on helppo säilyttää tasapaino ja hän saa jalat laskettua nopeasti maahan jarruttaessaan niillä. Satulan alle sijoitettu jalkatuki mahdollistaa myös sen, että lapsi voi temppuilla pyörällä ja opetella seisomaan sillä. Ehkäpä meilläkin jo syksyllä treenaillaan seisomista.

Lapsi nosti luonnostaan jalat lähelle jalkatukia, ennen kuin oppi nostamaan ne jalkatuille.


Striderissa jalkatuki on sijoitettu satulan alle, jotta tasapaino säilyy oikeana ja jalat saa helposti takaisin maahan.

12-tuumaisesta Strider-potkupyörästä on saatavilla kahdeksan eri värivaihtoehtoa. Potkupyöriä löytyy myös 16- ja 20-tuumaisia, joten potkuttelun voi aloittaa taaperoiän jälkeenkin. Lisäksi Strideriin on saatavilla erilaisia lisävarusteita, kuten sukset, joilla pyörän saa ympärivuotiseen käyttöön. Sukset ovatkin meidän hankintalistalla ensi talveksi. Tämän kesän uutuustuote on 3-7 -vuotiaille tarkoitettu 14-tuumainen potkupyörä, joka muuntuu ajotaitojen karttuessa polkupyöräksi. Striderin sivuilta löydät lisätietoa potkupyöristä.

Jos tällä vuoden kokemuksella tekisimme potkupyörävalintaa uudelleen, Strider olisi ehdottomasti meidän valintamme. Pitkä käyttöikä, keveys, monipuoliset ja helpot säädöt sekä jalkatuen sijoituspaikka ovat ne ominaisuudet, jotka me olemme kokeneet kaikkein tärkeimmiksi. Voinkin erittäin lämpimästi suositella Strideria myös muille.


Strider 12 Sport


Leikkejä ja harjoituksia potkupyöräilyyn


Ensimmäisessä potkupyöräilypostauksessa esiteltyjen hippa-, seuraa minua ja stop-leikkien sekä erilaisten tasapainoharjoitusten lisäksi me leikimme potkupyöräillessä hitaasti ja hurjasti -leikkiä. Tässä leikissä taaperon pitää vuorotellen ajaa hitaasti tai kovaa eli hurjasti. Etenkin polkupyöräillessä hitaasti ajaminen on oikea taitolaji ja potkupyöräillessäkin tästä taidosta on hyötyä esimerkiksi jyrkissä alamäissä. Tätä leikkiä kannattaakin alkaa leikkiä siinä vaiheessa, kun taapero osaa jo potkutella eteenpäin hyvää vauhtia, eikä välttämättä malttaisi enää edetä rauhallisesti. Kun hitaasti ajamista on leikin avulla harjoiteltu, sitä on helppo käyttää myös rauhallista ajoa vaativissa tilanteissa, kuten suurissa alamäissä tai vaikkapa vilkkaalla tiellä.

Erilaiset potkupyöräradat ovat olleet taaperomme suosiossa jo pitkään. Ratoja on helppo piirtää kepillä hiekkaan ja me poikkeammekin usein pyörälenkillämme läheisen koulun kentälle harjoittelemaan radalla ajamista. Teemme pyöräratoja, joissa on pitkiä vauhtisuoria ja tiukkoja kurveja. Harjoittelemme myös ympyrän ajamista molempiin suuntiin sekä kahdeksikkoa. Asfalttiin pyöräratoja voi piirtää vedellä. Kastelukannusta kaatamalla radan saa valmiiksi nopeasti ja helposti. Myös erilaiset pujotteluradat ovat hauskoja. Pujotteluesteiksi voi asettaa vaikkapa juomapullon, takin ja lippiksen. Monelta paikkakunnalta löytyy myös valmiita pyöräratoja, jonne taapero kannattaa rohkeasti viedä. Meidän taaperomme innostui ajamisesta läheisellä pumptrack-radalla 1v 9kk iässä. Kaikenlaisilla radoilla ajamiseen voi yhdistää hippa- stop- sekä hitaasti ja hurjasti -leikkejä. Harjoittelu on aina hauskempaa, kun aikuinenkin heittäytyy mukaan leikkiin!

Pienellekin alueelle mahtuu pyörärata, jossa taapero viihtyy.



Iloisia potkupyöräilyhetkiä!



4 kommenttia

  1. Meilläkin on Strider. On ollut tosi hyvä ja pitkäikäinen pyörä. Poika ajaa sillä vieläkin, vaikka osaa jo polkupyöräilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Mä uskon, että meilläkin Strider pysyy käytössä vielä polkupyörän rinnalla. Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  2. Meillä myös Strider, mutta tyttö ei ole yhtään kiinnostunut siitä. Mieluummin istuu 3 pyörän selässä jossa jalat rullaa polkimissa samalla kun työntää, tai potkuautojen selässä. No onhan tässä vielä aikaa. Meidän neiti on 2v5kk.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mä olen miettinyt, pitäisikö polkemista harjoitella erikseen, jotta lapsi osaisi tasapainon lisäksi myös polkemisen, kun on aika siirtyä potkupyörästä polkupyörään. Teillä onkin polkeminen jo hallussa. Uskon, että lapsi tarttuu kyllä potkupyöräänkin ajallaan, kun se vain on hänen saatavillaan. :)

      Poista

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä