Miksi ja milloin aloittaa potkupyöräily + leikkivinkkejä harjoittelun tueksi

Kaupallinen yhteistyö: Strider Suomi

Meidän taaperomme rakastaa potkuttelua ja olen usein miettinyt, mikä on saanut hänen rakastumaan potkupyöräilyyn niin paljon. Uskon, että suuri kipinä on syttynyt ilon kautta tekemisestä, esimerkin seuraamisesta, kannustuksesta sekä kevyestä ja sopivan kokoisesta pyörästä, jolla harjoittelu on ollut helppoa ja mukavaa. 

Tässä ja seuraavassa blogipostauksessa jaan kanssanne harjoituksia ja leikkejä, joista me olemme saaneet paljon iloa ja innostusta yhdessä harjoitteluun. Kerron myös kokemuksiamme potkupyöräilystä ja meidän potkupyörästämme Strider 12 Sportista. Olen iloinen, että saan toteuttaa potkupyöräpostaukset yhteistyössä Striderin kanssa, sillä taaperomme on jo vuoden ajan ollut tyytyväinen Strider-kuljettaja.

1v 5kk ikäinen taaperomme potkuttelemassa ensimmäistä kertaa Striderillaan kesällä 2017.


Miksi ja milloin kannattaa aloittaa potkupyöräily?


Potkupyöräily on erinomainen väline lapsen motorisen taidon kehittämiseen. Potkupyöräillessa lapsi oppii pyöräilyyn tarvittavan tasapainon ja pyörän hallinnan, jolloin hän voi siirtyä potkupyörästä suoraan polkupyörään ja apupyörävaihe on tarpeeton. Lapsi voi aloittaa potkupyöräilyn, kun hän osaa kävellä. Meidän lapsemme oppi kävelemään talvella, joten aloitimme potkupyöräilyn seuraavana kesänä lapsen ollessa 1v 5kk vanha. Pitkän harkinnan jälkeen päädyimme valitsemaan lapsemme potkupyöräksi Striderin, joka on muuten maailman myydyin potkupyörä. Lapsi voi aloittaa potkupyöräharjoittelun Striderilla, kun hänellä on pituutta noin 76cm.

Oman kokemukseni pohjalta kannustan kaikkia tarjoamaan lapselle mahdollisuuden potkupyöräilyyn jo varhain. Lasta ei missään nimessä saa painostaa potkupyörän selkään, mutta pyörä on hyvä olla saatavilla, jolloin lapsi voi itse päättää, milloin hän on valmis sitä kokeilemaan. Mahdollisuuksia pyöräilyyn kannattaa tarjota usein. Meillä pyöräiltiin (ja pyöräillään edelleen) lähes päivittäin. Puolitoistavuotiaamme käveli ensimmäiset viikot potkupyörä jalkojen välissä. Tämä oli kuitenkin tärkeä vaihe, sillä lapsi harjoitteli pitämään pyörää pystyssä ja hallitsemaan sitä. Strider-potkupyörä on kevyt ja siksi jo pieni lapsi jaksaa kannatella sitä. Muutamankin kilon painoero on taaperon painoon nähden merkittävä ja liian painavalla pyörällä ajamista voikin verrata siihen, että aikuinen potkuttelisi moottoripyörällä. Meidän taaperomme sai alusta alkaen kevyen pyörän itse nostettua myös sen kaatuessa. 1v 8kk iässä lapsi hallitsi potkuttelun jo niin, että me vanhemmat saimme juosta pysyäksemme perässä.

On tärkeää, että lapsi pääsee alusta asti harjoittelemaan erilaisiin maastoihin. Me kuljimme taaperon kanssa potkupyörällä metsässä jo ennen kuin hän osasi istua satulassa. Metsä tarjoaa erilaista motoriikkaharjoitusta ja pyörän ohjaaminen kivien ja kantojen yli on ollut alusta saakka taaperomme mielipuuhaa. "Metsässä on ihanaa pyöräillä", toteaa 2-vuotiaamme aina mennessämme metsään. Potkuttelu metsässä on erinomaisen motoriikkaharjoittelun lisäksi loistavaa luontoliikuntaa. Potkupyöräily kasvattaa lasta myös kestävien valintojen tekemiseen. Meidän lapsemme haluaa paljon mieluummin potkutella lähikauppaan, kuin kulkea sinne autolla. Itseasiassa hän potkupyöräilisi mielellään aivan kaikkialle ja harmitus onkin välillä suuri, kun aina ei voi lähteä matkaan potkupyörällä.

1v 7kk metsälenkillä

2v 5kk metsälenkillä


Leikkejä potkupyöräharjoittelun tueksi ja iloksi


Koska lapsi oppii leikin kautta, kannattaa potkupyöräillessäkin leikkiä. Me olemme leikkineet potkupyörällä mm. hippaa, seuraa minua ja stop-leikkiä. Hippaleikissä lapsi yrittää tuttuun tapaan mennä karkuun tai ottaa aikuista kiinni pyörällään. Leikki voi innostaa lasta liikkumaan potkupyörällä entistä rohkeammin. Seuraa minua -leikissä aikuinen valitsee reitin, jota pitkin lapsi potkuttelee aikuisen perässä. Lapsesta on hauskaa, kun aikuinen mutkittelee, valitsee reitin penkan puolelta tai kulkee vaikka keppien yli. Tässä leikissä lapsi saa lähes huomaamattaan kokemuksia erilaissa maastoissa ajamisesta. Stop-leikissä harjoitellaan nimensä mukaisesti pysähtymistä. Aikuinen (tai miksei välillä lapsikin) sanoo, milloin lähdetään liikkelle ja milloin pysähdytään. Meillä käskyt ovat "mennään" ja "stop". Leikki on hauska, kun aikuinen kulkee lapsen vierellä ja leikkii itsekin mukana pyöräillen tai kävellen/juosten. Kun leikki on tuttu lapselle, sitä voi hyödyntää esimerkiksi risteyksiin pysähtyessä.

Sadepäivät ovat oivallisia tasapainoharjoitteluun. Kun lapsi on motorisesti valmis, hän oppii nopeasti nostamaan jalkojaan ajaessaan lätäkön poikki. Itse yritin alkuun pyytää lasta kiertämään lätäköt, mutta hän tahtoi välttämättä ajaa niiden läpi. Yllätyksekseni lapsi alkoikin nostaa jalkojaan lätäkössä, jotta kengät eivät kastuisi. Tästä innostuneena ryhdyimme kannustamaan lasta nostamaan jalkojaan ja etsimme yhä suurempia lätäköitä, joissa harjoitella.

1v 7kk sadepäivän pyörälenkillä

Tasapainoa on hauska harjoitella myös paikallaan. Lasta voi kannustaa nostamaan jalkansa nopeasti ilmaan ja laskemaan ne sitten takaisin maahan. Ainakin meidän taaperomme innostuu tästä leikistä lähes aina. Olemme harjoitelleet tasapainoa myös vauhtisuoralla. Taapero asettuu viivan taakse ja minä annan hänelle lähtömerkin kauempaa. Taapero kiihdyttää potkupyöränsä kovaan vauhtiin ja minun kohdallani nostaa jalat ilmaan. Ensimmäisillä kerroilla jalat ovat ilmassa vain hetken aikaa, mutta myöhemmin leikissä on tarkoitus liukua niin pitkälle kuin vauhti tai tasapaino riittää.

Lisää hyväksi havaittuja potkupyöräharjoituksia ja -leikkejä potkupyöräpostauksen toisessa osassa. Siinä esittelen tarkemmin myös meidän Strider-pyörämme ja syyt siihen, miksi päädyimme vuosi sitten potkupyörävalinnassamme juuri Strideriin. Seuraa Leikkinurkkaa Facebookissa ja/tai Instagramissa, niin saat tiedon seuraavan postauksen julkaisusta.

Minkä ikäisenä teillä aloitettiin tai on suunnitelmissa aloittaa potkupyöräily?

Tästä pääset blogin etusivulle. Seuraa Leikillistä myös Instagramissa.


16 kommenttia

  1. Tämä tulikin sopivasti näkyviin faceen, sillä meille haettiin polkupyörä toissapäivänä. ☺ Kiva säädä heti tietoa, miten ja mitä voi sillä tehdä! Kirjoituksesi innostaa kyllä kokeilemaan metsään menoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai teillä aloitellaan juuri, kiva kuulla. :) Alkukankeuden jälkeen kehitys oli ainakin meillä hurjan nopeaa. Tuntui, että metsässä ajaminen vain innosti lasta entisestään, sillä hän nautti siitä niin paljon. Toivottavasti teilläkin innostutaan potkuttelusta ja saatte näistä leikeistä lisää iloa! Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Enpä ajatellutkaan, että noin pienenä voisi aloittaa potkupyöräilyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Itsestäkin ajatus tuntui alkuun hurjalta, mutta taaperon kiinnostus pyöriä kohtaan oli niin suurta, että päätimme kokeilla ja se olikin sitten menoa. Pienten innostusta ja kehitystä on kyllä mahtavaa seurata. Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  3. Meidän nuorempi aloitti kun täytti kaks! Ja olikin ihan uskomattoman taitava. Hän on melko lyhyt, niin pienin Puky sopi hänelle mainiosti.
    Myt kolmevuotiaana onkin jo isommat renkaat alla ja vauhti sen mukainen 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauhti kasvaa kyllä nopeasti! Me saatiin näiden leikkien varjolla nopeasti opetettua pysähtymistä esim. risteyksiin, mikä oli ja on vauhdikkaan potkupyöräilijän kanssa tarpeen. Voin kuvitella, että kaksivuotias saa nopeasti kiinni potkuttelusta. Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  4. Yllättävän nuorena voi tuon aloittaa, meillä vielä pienokaisella sen verran vähän ikää, että pitää hetki kuitenkin malttaa odotella :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä se kävely täytyy malttaa ensin opetella. Mutta sitten voikin jo hypätä potkupyörän selkään! Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  5. Potkupyörä on ihan hyvä varmasti alkuun. Ite aikanaan hypättiin yli potkupyörävaihe ja siirryttiin suoraan polkupyörään. Tukipyörät uskallettiin irroittaa vasta nyt kun tytsy on 5,5v ja alku oli tosi vaikea, sillä tukipyörät polkupyörässä ei tasapainoa kehitä. Kaverin poika oppi ajamaan ilman tukipyöriä jo alle 4vuotiaana ja hän oli potkutellut 2vuotta. Veikkaankin, että potkupyörä ennen polkupyörää tukee myös polkupyöräilyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri. Tasapainon oppiminen on haastavampaa kuin polkemisen oppiminen ja siksi polkupyöräilyn aloitus on helpompaa, jos tasapainon on oppinut ensin potkupyörällä. Hienoa, että teillä uskaltauduttiin irrottamaan tukipyörät ja tasapaino polkupyöräilyyn kehittyi! Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  6. Mä olen miettinyt, että olisko 1.5v vielä ihan liian nuori tälläiseen :D Eikös jotain tosi pieniäkin malleja ole olemassa, joilla lähtee liikkeelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On juuri sopiva ikä aloitella, jos lapsi on kiinnostunut! Strider on markkinoiden pienimpiä ja kevyimpiä potkupyöriä, joten annan erittäin vahvan suositukseni sille. Me nimittäin vertailtiin potkupyöriä tosi paljon viime kesänä, kun pohdittiin, mikä olisi sopiva meidän 1,5-vuotiaalle. Viikonloppuna tulee postaus, jossa esittelen Striderin ominaisuuksia paremmin, joten kannattaa lukaista se ennen päätöstänne. Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  7. Meillä esikoinen ei potkupyöräillyt oikeastaan koskaan. Kuutisen vuotta sitten joko potkupyörät eivät olleet vielä niin hitti tai sitten minä en vain niistä tiennyt ;) Keskimmäinen taas aloitti potkuttelun suunnilleen puoltoistaveenä ja polki jo kolmevuotiaana ilman appareita, tosin kävi kyllä apparivaiheenkin läpi, koska itse halusi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Potkupyörät ovat tosiaan tainneet yleistyä Suomessa vasta lähivuosina. Kiva kuulla, että teillä 3v polki jo polkupyörällä! Meilläkin on ajatuksissa, että ensi keväänä lapsi saa polkimet. Hän kyllä pyytää polkimia jo nyt, mutta tämä kesä taidetaan harjoitella vielä potkutellen. :D Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  8. Hyviä vinkkejä! :)

    Meidän 2,5v kuopus sai potkupyörän keväällä ja menee kyllä niin näppärästi sen kanssa :) On aina ollut kova potkuttelemaan sisällä potkuautojen kanssa sekä ulkona Plaston mopon kanssa. Potkupyörä oli luonnollinen jatkumo tähän potkutteluun. Olisi pitänyt aikanaan esikoisellekin hommata.

    Terkkuja Maitokahvimedian tiimiläisiltä ♡♡ (www.maitokahvimedia.com)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös potkuauto ja Plaston mopo olleet kovassa käytössä. Viime kesänä meno ulkona mopolla alkoi olla niin hurjaa, että päätettiin siirtyä potkupyörään. Se on kyllä aivan erinomainen keksintö. Lapsen kehitystä (tässäkin asiassa) on upeaa seurata. Kiitos kommentistasi ja terveisistä. Terveisiä takaisin teille kaikille! <3

      Poista

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä