Ideoita vuodenaikoihin tutustumiseen yhdessä lapsen kanssa



Lapsi on ollut jo useita kuukausia kiinnostunut vuodenajoista ja juttelemme niistä lähes päivittäin. 3-vuotias miettii, milloin hän voi kävellä ulkona ilman jalkoja (paljain jaloin), milloin voi syödä metsässä mustikoita, milloin voimme lähteä pyöräretkelle tai milloin voi nähdä kärpässienen. Hän kyselee jatkuvasti, milloin tulee syksy, milloin kevät tai kesä. Useita kertoja viikossa kertaamme, missä järjestyksessä vuodenajat tulevat, mitä luonnossa silloin tapahtuu ja mitä kaikkea me voimmekaan kunakin vuodenaikana tehdä.

Vuodenaikaympyrä


Olen jo pidempään ajatellut, että lapsi tarvitsisi ajattelun tueksi jotakin visuaalista. Sellaista, jota voisimme vuodenajoista keskustellessamme katsella ja jota apuna käyttäen lapsi itsekin oppisi selittämään pohtimiaan asioita. Netistä löytyy tähän tarkoitukseen paljon valmiita kuvia  vuodenaikaympyrä-nimellä. Minä halusin tehdä kuitenkin ihan oman vuodenaikaympyrän, jossa olisi nimenomaan lapsen itse pohtimia ja kokemia asioita kuvina.

Keräsin kuvat ilmaisesta kuvapankista Pixabaysta ja tein niistä tiedoston, mikäli joku muukin haluaa käyttää samoja kuvia. Kuvat voi ladata täältä. Meiltä löytyy kotoa laminointikone, jolla laminoin kuvat, jotta niistä tulisi kestävämpiä, mutta toki ne toimivat ilman laminointiakin. Eri värisistä papereista tein itse vuodenaikaympyrän, jonka laminoin myös.


3-vuotias oli todella kiinnostunut vuodenaikaympyrästä ja sen kuvista. Yhdessä keskustelimme ensin, mikä väri voisi kuvata mitäkin vuodenaikaaja minkä vuoksi. Tämän jälkeen sijoitimme puut paikalleen. Kysyin lapselta, millaisia puita ulkona näkyy nyt talvella ja lapsi löysi heti puun, jossa ei ole lainkaan lehtiä. Tämän jälkeen sijoitimme muut puut paikoilleen. Loput kuvat kiinnitin seinälle vuodenaikaympyrän alapuolelle. Lapsi sai valita kuvista yhden kerrallaan ja kertoa, mitä kuvassa näkyy. Sitten mietimme yhdessä, mihin vuodenaikaan kuva voisi kuulua. Talvi, kevät ja kesä olivat lapselle helpompia, mutta syksystä hän ei muistanut mitään. Tämä johtuu varmaan siitä, että kiinnostus vuodenaikoihin on herännyt nyt talven aikana ja olemme puhuneet talven lisäksi paljon tulevasta keväästä ja kesästä.



Jätän vuodenaikaympyrän ainakin toistaiseksi esille, sillä aihe on edelleen lapsen mielestä kiinnostava. Olemme jo muutamaan kertaan sijoittaneet kuvat paikoilleen ja pysähtyneet monta kertaa ympyrän luokse keskustelemaan vuodenajoista. Ajattelin myöhemmin lisätä ympyrään juhlapyhiä, kuten pääsiäinen, joulu, juhannus. En laittanut niitä paikoilleen kuitenkaan vielä, sillä ajattelin niiden tällä hetkellä sekoittavan lasta (vaikka hän kyllä viikoittain kyseleekin, milloin on taas joulu). Toisaalta laitoin kuviin kuitenkin laivan, koska olemme luvanneet lapselle, että menemme kesällä laivalle ja lapsi miettii asiaa viikoittain. Laiva kuuluu siis meidän kesäämme ja siksi kuva on mukana.

Pukeutuminen


Tutustuimme vuodenaikoihin myös pukeutumisen kannalta. Keräsin pinoon eri vuodenaikoihin kuuluvia vaatteita ja asusteita, kuten lippis, shortsit, toppahanskat ja villapuku. Lapsen tehtävänä oli laittaa vaatteet oikean vuodenajan kohdalle. Koin välikauden pukeutumisen erottamisen melko hankalaksi 3-vuotiaalle, joten teimme tätä vain kesä- ja talvivaatteilla.


Kirjat


Edellisten lisäksi olemme lukeneet vuodenajoista kertovia kirjoja. Etenkin kuvista saa viriteltyä mukavaa keskustelua vuodenajoista. Kun vuodenajat ovat tulleet tutummiksi, olemme tehneet myös niin, että lapsi kertoo, mikä vuodenaika missäkin kuvassa on kyseessä. Muumeilta löytyy useampikin vuodenaikakirja, joista meiltä kotoa löytyy Muumipeikko ja vuodenajat. Kirjastosta olemme lainanneet Kristiina Louhen Ainon vuosi -kirjan. Meidän on ollut tarkoitus lainata muitakin vuodenajoista kertovia kirjoja, mutta emme ole ehtineet kirjastoon moneen viikkoon. Seuraavalla kirjastokäynnillä etsimme varmasti niitä lisää. 

Luonnon havainnointi


Paras tapa tutustua vuodenaikoihin on tietysti havainnoida luonnon ihmeitä ihan oikeasti ulkona. 3-vuotias ei kuitenkaan hahmota kokonaiskuvaa vuodenaikojen vaihtelusta tutkimalla vain yhtä vuodenaikaa kerrallaan ja siksi halusin havainnollistaa vuodenaikoja lapselle vuodenaikaympyrän avulla. Pian alkava kevät tarjoaa upean mahdollisuuden tutkia kevään ihmeitä ja löytää vuodenaikaympyrässäkin olevia kevään merkkejä itse luonnosta. Eräs hauska, mutta kärsivällisyyttä vaativa tapa havainnoida vuodenaikoja on ottaa valokuva samasta tutusta paikasta jokaisena vuodenaikana ja vertailla sitten kuvia keskenään. Mikäli vielä tulee kaunis luminen talvipäivä, me aloitamme kuvien ottamisen talvikuvalla. 

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä