Lapsimessujen pienet vieraat – Vinkit 0–3-vuotiaan kanssa messuileville

Kaupallinen yhteistyö: Messukeskus

Lapsimessut, yksi kevään hauskimmista tapahtumista, järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.-14.4.2019. Lapsimessuilta löytyy monenlaista tekemistä ja koettavaa eri-ikäisille lapsille. Keräsin erilaisia puuha- ja selviytymisvinkkejä pienten lasten kanssa messuileville.

Turvallisuus


Aloitetaan tärkeimmästä, eli turvallisuudesta. On pelottava ajatus, että oma lapsi katoaisi messuhulinassa. Se voi tapahtua kuitenkin kenelle vain, joten asiaan kannatta varautua. Sisäänkäyntien yhteydestä löytyy yhteystietotarroja, jollaisen voi kiinnittää vaikkapa lapsen selkään. Jotta riskit katoamiselle olisivat mahdollisimman pienet, kannattaa tämänikäinen pitää rattaissa tai kantovälineessä aina kun oma huomio on keskittyneenä johonkin muuhun kuin lapseen. Myös talutusreput sopivat mielestäni tällaisiin massatapahtumiin ja ovat hyödyllisiä etenkin, jos lapsi haluaa kävellä itse.


Ruokailu


Niin lasten kuin aikuistenkin verensokerista kannattaa pitää huolta, jotta messupäivästä tulee onnistunut.

Messuilla on Imetyksen tuki ry:n imetyspiste, jossa lapsi saa ruokailla rauhassa. Samalta pisteeltä löytyy mikro maidon lämmitystä varten. Myös TwoDads-alueelta löytyy mikro ja täällä omien eväiden syöminen on sallittua. Soseruokaileville vauvoille on tarjolla ilmainen lounas Naturnes Baby Bistron toimesta Neuvola-lavan vieressä.

Lounaalle ravintolaan suosittelen lapsen kanssa suuntaamaan ennen yhtätoista. Tällöin löytää vielä luultavasti vapaan syöttötuolin, eikä ruokaa tarvitse jonottaa, ainakaan kauaa. 

Tekemistä pienille messuvieraille


Energiaa messuilla pääsee purkamaan Pajulahden peuhualueella, jossa saa juosta, hyppiä, tasapainoilla tai harjoitella vaikka kuperkeikkoja. 2-vuotiaamme viihtyi alueella viime vuonna erittäin hyvin ja luulen, että tänä vuonna se tulee olemaan yksi vauhdikkaan 3-vuotiaan mieluisimmista messupisteistä. Peuhualueella lapsia on opastamassa Pajulahden opiskelijoita, jotka ainakin viime vuonna huomioivat  ja auttoivat lasta mukavasti. Messualueelta löytyy myös pomppulinna ja pallomeri.Musiikin ystäville löytyy useampikin messupiste. Showmuskarin pisteellä järjestetään 30 minuutin pituisia muskarihetkiä eri-ikäisille. Erikseen löytyy mm. vauvamuskari ja taaperoryhmä. Kellonajat kannattaa tarkistaa etukäteen. Messuilla on myös Rokkimuskarin ja Jamkidsin pisteet. Jamkids-muskarissa 2v viihtyi viime vuonna oikein hyvin ja kokeili innoissaan monia eri soittimia.

Kiddex tarjoaa messuilla leikkialueen, josta löytyy opettavaisia PlanToys puuleluja. Sen lisäksi, että lapsi viihtyy alueella leikkien, on minusta kiva päästä näkemään ja kokeileman näitä leluja, joista olen kuullut paljon hyvää. Samalla alueella pääsee myös muovailemaan myrkyttömällä Ailefon-muovailuvahalla.

Lelumuseo Hevosenkengän alueelta löytyy neppiautorata, jossa lapset (ja aikuiset) saavat ajella neppiautoilla. Alueella on myös askartelupiste, jossa on mahdollista taiteilla itselleen Mauri Kunnaksen kirjoista tuttu Heikki Hämähäkki.

Kun tarvitaan pientä rauhoittumistaukoa, voi suunnata vaikkapa Satukustannuksen osastolle kuuntelemaan ja katselemaan 8:n minuutin pituista Miinan ja Manun huviretki -tarinaa. En tiedä, miten kysyinen osasto on toteutettu, mutta olisipa ihanaa, jos satunurkkauksessa olisi teltta tai sermit, joilla muu messuhulina olisi suljettu ulkopuolelle ja pienet saisivat keskittyä vain satuun.

Tactic Gamesin messuosastolta löytyy värityspiste, jossa valmiin värityskuvan voi taiteilla mieleisekseen. Sulo-tuolin pisteellä lapset pääsevät tuolin testaamisen lisäksi piirtämään.

Pienten messuilijoiden kanssa kannattaa ehdottomasti vierailla myös samaan aikaan järjestettävillä Elma- ja eläinystäväni-messuilla (eläinystäväni vain la ja su), joihin pääsee samalla lipulla. Niissä tunnelma on huomattavasti lapsimessualuetta rauhallisempi ja lapsi voi pysähtyä hetkeksi vaikkapa silittelemään pupua tai ihmettelemään alpakoita.

Nähtävää ja koettavaa


Messuilla lapset voivat tutustua poliiseihin ja palomiehiin. Ainakin meidän pienelle messukävijällemme oli viime vuonna suuri elämys päästä tutustumaan poliisiautoon ja etenkin istumaan poliisimoottoripyörän kyytiin.

Osa lapsista pelkää ja osa rakastaa satuhahmoja, joiksi aikuiset ovat pukeutuneet. Mikäli lapsesi kuuluu jälkimmäisiin, löytyy messuilta monta ihanaa satuhahmoa halattavaksi. Lisäksi joka päivä klo 14.00 - 14.30 messuilla kiertää satuhahmokulkue, jossa saa nähdä monen monta tuttua hahmoa. 

HIT mini kesäteatterin lavalla esitetään aina tasatunnein 10 min pituinen maistiaisesitys heidän tulevasta kesäteatteriesityksestään. Tämä onkin hyvä hetki käydä lapsen kanssa kokeilemassa, joko mahdollisesti ensi kesänä teatteriesitykset olisivat ajankohtaisia. Itse en viime kesänä raaskinut ostaa koko perheelle teatterilippuja, koska en tiennyt, jaksaako taapero vielä seurata esitystä.

Vekarat-lavalla on koko viikonlopun ajan erilaisia esityksiä, kuten lastenkonsertteja. Esitysten aikataulu oman messupäivän osalta kannattaa tarkistaa etukäteen tapahtuman sivuilta. 

Messuilla kiertely lapsen kanssa


Miten messuilla kiertely sitten onnistuu lapsen kanssa? Minun vinkkini on jakaa kiertely osiin. Alussa lapsella riittää ihmeteltävää messuhulinassa ja tämä alkuvaihe kannattaakin hyödyntää kiertelyyn ja ostosten tekemiseen. Välissä voi käydä syömässä ja leikkimässä ja kierrellä taas uudelleen. Jos lapsi nukkuu päiväunet, on se tietysti hyvä hetki kiertelylle. Luulen, että oma taktiikkani on vuorotella leikkimisen ja kiertelyn kanssa ja selittää  toimintamallimme lapselle jo etukäteen, jotta hän tietää, mitä odottaa. Rattaissa istuvalle lapselle voi varata mukaan jotakin naposteltavaa, kuten rusinoita. Puhuvan lapsen tylsistymistä voi estää jututtamalla häntä ja antamalla hänelle pieniä ikätasoonsa sopivia tehtäviä, kuten vaikkapa eriväristen asioiden löytäminen ympäristöstä. 

Minä lähden tänä vuonna messuille 3-vuotiaan sekä 2kk ikäisen vauvan kanssa. Messupäivä on ensimmäinen lähileikkipuistoa pidempi reissu kahden lapsen kanssa ja se hieman jännittää. Oletko sinä lähdössä messuille lapsen kanssa? Mitä odotat messuilta eniten?


P.S. Seuraathan jo Leikillistä Instagramissa ja Facebookissa?


8 kommenttia

 1. Kyllä, messuille ollaan tuon 3,5v kanssa lähdössä. Hän jo muistaa vähän viime vuodestakin ja odottaa kaikkia kivoja touhuja. Touhujen lisäksi odotan itse alennuksia, uutuuksia ja yleisesti sitä messufiilistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän 3v ei oikein muista viime vuodesta, mutta nostateltiin messufiilistä katselemalla kuvia viime vuodesta. Mukavaa messupäivää teille! <3

   Poista
 2. Loistava koonti. Harmi kun täältä on niin pitkä matka, muutoin ehdottomasti messuille suunnattaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Välimatka on kyllä harmi. Ehkäpä jonain vuonna intoudutte reissuun näihin aikoihin. :)

   Poista
 3. Voi, minä niin haluaisin joskus käydä tuolla messuilla :) Välimatka vain tuntuu niin pitkältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Pitäisi ottaa pitkä hotelliviikonloppu samalla. :)

   Poista
 4. Ollaan ehdottomasti menoissa kyseisille messuille! Kiitos näistä vinkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit. Mukavaa messupäivää teille! <3

   Poista

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä