Puuhajoulukalenteri: tekemistä jokaiselle päivälle ennen joulua

Tänä vuonna (2019) halusin yhdistää joulukalenteriin kaksi asiaa: yhdessäolon ja vähäisen vaivannäön. Halusin tehdä kalenterin, jonka luukuista aukeaisi yhteistä tekemistä lapsille ja aikuisille. Jotakin sellaista, joka kuljettaisi meitä joka päivä joulua kohti ilman stressiä. Sellaista, jonka järjestäminen ei vaatisi minulta juurikaan ylimääräistä vaivaa. Niinpä päätin, että tänä vuonna teen puuhakalenterin, jonka luukuista paljastuu asioita, joita muutenkin tekisimme joulukuussa. 

Lapset saavat joka päivä tontulta kirjeen sekä joinakin päivinä kirjeeseen liittyvän esineen.  Luukkujen järjestyksen voin valita sen mukaan, millainen tekeminen sopisi seuraavalle päivälle mm. sään tai ajankäytön puitteissa. Alla listattuna joulukalenterimme puuhat teeman mukaan.
Kotiin liittyvät joulupuuhat 


Kodin koristelu jouluiseksi

Tämän luukun päivänä kaivamme joulukoristeet esiin ja asetamme ne paikoilleen. Tonttu kertoo meille kirjeessään, miten Korvatunturilla koristellaan mökit jouluun ja millaisia joulukoristeita on. Luukusta löytyy myös jokin meidän joulukoristeemme. 

Joulukoristeen tai joulukukan ostaminen

Tästä luukusta paljastuu kirje, jossa tonttu kertoo ihastelleensa kotimme joulukoristeita ikkunasta. Hänen mielestään paikasta x puuttuu vielä jokin koriste/kukka ja tonttu kehottaa lapsia hankkimaan siihen sellaisen. Tonttu on jättänyt tätä luukkuun tätä varten rahan, jolla käymme yhdessä ostamassa lasten valitseman koristeen tai kukan.

Leipominen

Pipareiden ja joulutorttujen leipomisesta saa kummastakin oman luukkunsa. Pipariluukusta löytyy kirjeen lisäksi piparkakkumuotti ja torttuluukusta luumusosepurkki. Tonttu kertoo kirjeessään ehkäpä jonkin hauskan tarinan siitä, mitä Korvatunturin leivontapäivänä tapahtui. 


Joulusiivous

Odotukseni siivouksen onnistumisesta ovat aika korkealla, kun siivouspuuha tulee joulukalenterista tontun kehottamana. Ehkäpä luukusta löytyy vaikkapa tiskirätti. 

Joulukuusi

Joulukuusen koristelu tulee myös joulukalenterin luukusta. Tontun kirjeessä voisi olla vihjeitä siitä, mitä tänään tehdään ja lasten tulee vihjeiden perusteella arvata. Luukusta löytyy myös yksi kuusenkoristeistamme. 


Jouluiset askartelut


Meidän kalenteristamme paljastuu myös muutama jouluinen askartelu, joita Pinterest on pullollaan. Luulen, että tänä vuonna teemme yhdessä jonkin kuusenkoristeen. Teemme myös sosemaalausta, jotta pienempikin saisi osallistua. Lisäksi yhtenä päivänä valmistamme yhdessä muistamiset kummeille. Tonttu tuonee jotakin askarteluun liittyvää materiaalia kunakin päivänä. 

Jos vain saisimme lunta, paljastuisi luukusta myös lumiukon, lumilyhdyn tms. rakentaminen. Jos (ja luultavasti kun) lunta ei täällä näy, rakentelemme lumiukkoja muovailuvahasta. Ajattelin myös, että yhtenä päivänä kokeilemme ensimmäistä kertaa maalata ikkunaan jotakin jouluista. Varmaan muutama perinteinen kartonkitonttukin sinne pääsee. 


Erilaiset joulutapahtumatLähialueen joulutapahtumia selaten voi löytää sisällön useampaan luukkuun. Meidän tonttumme kertoo kirjeessään etukäteen hieman tapahtumasta ja mahdollisesti vinkkaa, että hän tai joulupukki voi olla tavattavissa siellä. 

Lasten kauneimmat joululaulut


Joulumarkkinat 


Joulupolku tai muu joulutapahtuma
Muuta joulunodotuspuuhaa


Jouluapua

Tonttu kertoo meille kirjeessään, kuinka muiden auttaminen ja hyvän mielen tuominen kuuluu jouluun. Hän kehottaa meitä ilahduttamaan lahjalla jotakin vierasta lasta. Käymme yhdessä valitsemassa lahjan keräykseen. Jos toteutat tämän, kannattaa tarkistaa etukäteen, milloin paikkakuntanne Jouluapua-keräys päättyy.

Lahjatoiveet joulupukille

Tämän päivän luukussa tonttu kehottaa lapsia listaamaan lahjatoiveensa ja laittamaan toivelistan ennaltamäärättyyn paikkaan, josta tonttu sen sitten noutaa. Luukusta löytyy paperi lahjatoivelistaa varten.

Joulukortit postiin

Tämän päivän luukussa tonttu muistuttaa, kuinka joulun aikaan muistetaan läheisiä ja tuodaan iloa toisille. Luukusta löytyy postimerkkejä ja kehotus lähettää joulukortit läheisille. Yhdessä sitten liimaamme merkit paikalleen ja viemme kortit postilaatikkoon. 

Joulukirjojen lukeminen / lainaaminen kirjastosta

Joulukuussa luetaan tietenkin paljon jouluaiheisia satuja. Tämän päivän luukussa tonttu kertoo meille jostakin lempisadustaan ja kehottaa meitä etsimään, löydämmekö sadun kirjastosta. Lainaamme samalla myös muita jouluisia kirjoja. 

Jouluinen aistileikki

Meidän nuorempi lapsemme on joulukuussa 9kk ikäinen, eikä hän juurikaan saa joulukalenterin puuhista vielä mitään irti. Aistileikin haluan kuitenkin toteuttaa lasten yhteiseksi iloksi. Ehkäpä punaisia palloja, käpyjä... Ideoita voi hakea hakusanalla sensory play. Tontun tämänpäiväinen kirje tulee myös liittymään sisarussuhteeseen ja yhteiseen leikkiin. 

Jouluinen kiikarileikki

Kirjeessään tonttu kertoo, kuinka tontut näkevät jouluisia asioita kaikkialla. Luukkuun hän on tuonut lapselle talouspaperirullista askarrellut kiikarit (tai jos sellaisia ei ole, ne voi ensin askarrella yhdessä). Minä olen piilottanut ulos jouluisia esineitä ja lapsen tehtävä on kiikareilla etsiä kaikki jouluiset esineet. Mukana voi olla myös esineitä, jotka eivät kuulu jouluun. Ohjeet kiikareiden askarteluun sekä leikin idea löytyy tästä postauksesta.

Retki

Koko perheemme nauttii metsäretkista ja sellainen on ehdottomasti saatava joulukalenteriinkin. Tonttu antaa ehkäpä jonkun tehtävän, joka retken aikana pitää suorittaa. Mukaan otetaan tietenkin eväät, joista jokin löytyy päivän luukusta. Myös pulkkailun laitan ehdottomasti yhteen luukkuun, jos vain saamme lunta.Tonttujumppa

Tämän päivän luukussa tonttu neuvoo meille tonttujen aamujumppaliikkeet (mahdollisesti jonkun musiikin tahtiin) ja saamme jumppailla yhdessä. Ehkäpä jumppailo jatkuu useampana aamuna. 

Majaleikki

Esikoinen rakastaa majojen rakentamista ja siksi jonakin (äidin) laiskotuspäivänä tonttu kehottaa meitä rakentamaan tonttumajan ja syömään siellä välipalaksi pipareita. Nam!

Tonttubändi

Tämän päivän luukusta paljastuu jokin meiltä löytyvä lasten soitin. Tonttu kertoo, kuinka Korvatunturilla nautitaan musiikista ja musisoidaan usein. Tonttu kehottaa meitäkin musisoimaan ja pitämään hauskaa yhdessä. Jos teillä ei ole soittimia, voitte askarrella ne yhdessä. Ohjeet löydät tästä postauksesta.

Taskulamppuleikki

Tässä luukussa tonttu valistaa meitä heijastinten tärkeydestä ja luukusta löytyykin heijastin. Illan hämärtyessä etsimme ulkona taskulampulla heijastimia, joita olen piilottanut ympärillemme. Voimme myös leikkiä piilosta niin, että etsijällä on taskulamppu ja piiloutujalla heijastimia.

Luonnon koristeet

Tässä luukussa tonttu antaa meille listan, mitä kaikkea meidän tulee käydä keräämästä luonnosta joulua varten. Näistä luonnonmateriaaleista teemme jouluista koristusta kotiimme, esimerkiksi joulupöytään.

Jouluelokuva

Yhtenä päivänä käperrymme kaikki yhdessä sohvalle ja katsomme jouluisen elokuvan, luultavasti Areenasta löytyvän klassikon: Joulupukki ja noitarumpu.

Jouluaaton aarrekartta

Jouluaattona tonttu on tuonut aarrekartan, jonka avulla löydämme tontun meille piilottaman jouluyllätyksen. Alussa mainitsin, että haluan toteuttaa joulukalenterin mahdollisimman vähäisellä vaivannäöllä. 24:n kirjeen kirjoittaminen ei kuulosta vähäiseltä vaivalta (ainakaan minun mielestäni). Meidän lapsemme eivät vielä osaa lukea ja siksi ajattelin, että riittää, kun askartelen yhden kirjeen, joka löytyy luukusta päivittäin. Voin sepittää kirjeen sisällön joka aamu erikseen "lukiessani" kirjettä. 

Päivitän joulukalenteripuuhiamme Instagramiin, jossa niitä voi tarkemmin seurata @leikillista.


1 kommentti

  1. Suosittelen lämpimästi hommaamaan myös yhdelle päivälle jouluaiheisen piirretyn, joka päivä ei vain oikeasti jaksa tai voi iskeä flunssa tai vatsatauti tms.

    Leipomispäiviä meillä on 4. Tortut, piparit, piparitalo ja erikseen talon ja piparien koristelu kuorrutteilla, strösseleillä tms.

    Meillä tulee myös yhtenä päivänä hautakynttilät, tehdään retki yhdessä hautuumaalle. Lapset eivät toki vielä ymmärrä miksi, mutta mennään silti yhdessä koko perhe sukulaisten haudoille.

    VastaaPoista

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä