Kehittävä duplotehtävä: Rakenna samanlainen

Tämä duplorakentelu on hauskaa ja se kehittää matemaattista ajattelua. Rakentelusta voi tehdä kivan yhteisen hetken tai rakentaa mallirakennelmat etukäteen valmiiksi ja antaa ne lapselle tehtäväksi silloin, kun itse pitää saada jotakin muuta tehtyä.

Tämä leikki sopii vaikka koko perheen yhteiseksi puuhaksi, sillä tehtävää saa vaikeutettua ja helpotettua monella tavalla.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan lapsen tehtävänä on rakentaa duploista samanlainen rakennelma, jonka aikuinen on tehnyt. Jos teillä on paljon duploja, kannattaa osa niistä kerätä tätä leikkiä varten omaan kasaansa, ettei tekemisen ilo lysähdä heti alkuunsa, kun duploröykkiöstä on hankala löytää sopivaa palaa. 

Vaihtakaa välillä niin, että lapsi takee mallirakennelman ja aikuisen pitää rakentaa samanlainen. Tämä toimii myös kahdelle isommalle lapselle yhteiseksi leikiksi, jolloin he vuorotellen rakentavat tehtäviä toisilleen.

Kuinka helpotat tai vaikeutat tehtävää eri-ikäisille

 • Vaihtele korissa olevien palikoiden määrää: Kaikkein helpoin tehtävä on silloin, jos korissa on vain ne palat, jotka lapsi tarvitsee tähän tehtävään.
 • Jos lapsella on vaikeuksia hahmottaa, mihin palikka laitetaan, käännelkää rakennelmaa ja tutkikaa sitä yhdessä eri suunnista. Muistakaa asettaa mallirakennelma ja lapsen rakennelma samoin päin. 
 • Lapsi kannattaa ohjata aloittamaan rakentaminen reunasta ja neuvoa häntä laskemaan duploalustan "palluroita" hahmottaakseen palikoiden etäisyyksiä.
 • Tehtävää voi vaikeuttaa laittamalla erikokoisia palikoita päällekkäin. Osa palikoista jää ylempien palikoiden alle, jolloin niistä näkyy vain yksi sivu ja lapsen on haastavampaa hahmottaa, millainen palikka on kyseessä ja miten päin se on laitettu.
 • Pieni koululainen voi harjoitella samalla kertotaulua ja rakennelman niin, että palikoita on kaksin- tai kolminkertainen määrä.
 • Isompi lapsi voi rakentaa rakennelman peilikuvana
 • Isompi lapsi voi tehdä rakennelmasta suurennoksen

Tule seuraamaan puuhaideoitamme myös Instagramiin, josta löytyy monta puuhaa niin ulos kuin sisällekin. Yiedon blogin uusista ideoista saat tiedon myös seuraamalla meitä Facebookissa.

1 kommentti

 1. Kiva idea. Duploista ja Legoista on moneksi. <3

  https://www.kotonajakaupungilla.fi/

  VastaaPoista

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä