Pienoismaailma houkuttelee leikkiin! Lue helpot vinkit neljän erilaisen pienoismaailman rakentamiseen.

Pienoismaailma on leikki, josta lapsi innostuu varmasti! Tutut lelut saavat uudenlaisen leikkiympäristön, mikä houkuttelee leikkiin ja lisää lapsen luovuutta. Usein lapsi ei malta pitää sormiaan erossa erilaisista materiaaleista ja suorastaan ryntää tämän leikin pariin. Se tarjoaakin leikin lomassa aistielämyksiä, joista lapset yleensä nauttivat. Meidän esikoisemme rakastaa näitä erilaisia pienoismaailmoja.


Pienoismaailman rakentaminen on helppoa ja nopeaa. 

Valmisteluun voi käyttää juuri niin vähän tai paljon aikaa kuin haluaa. Yksinkertaisimmillaan riittää muutama kangaspala (vaikkapa t-paita ja huivi) tai hieman vettä. Suosittelen ehdottomasti poimimaan leikkiin ulkoa aivan oikeita luonnonmateriaaleja, sillä ne rikastuttavat maisemaa ja leikkiä hurjasti. Upeinta minusta on suunnitella ja rakentaa pienoismaailmaa yhdessä lapsen kanssa. Parhaat ideat tulevatkin usein lapselta itseltään.

Me olemme rakentaneet muutamia erilaisia pienoismaailmoja. Olen käyttänyt elementtinä värjättyä vettä tai pahvinpalalle maalaamaamme pohjaa, joka taipuu moneen eri maisemaan. Pohja on suuri pahvinpala, johon olemme maalanneet sormiväreillä maan ja joen. Lisäksi olemme liimanneet siihen huopaa tuomaan vaihtelevuutta. 


Ryhmä Hau vesipelastusleikki

Tämä leikki on todella yksinkertainen ja nopea rakentaa. Lelut vain esille ja laatikon tai vadin pohjalle hieman vettä, johon sekoitetaan elintarvikeväriä. Vesiastian pohjalle voi laittaa muutaman kiven ja vadin viereen voi rakentaa pyyhkeestä maata, jotta leikki laajenee myös kuivalle maalle. Jos  maailmaa haluaa laajentaa, siihen voi tuoda erilaisia tarvikkeita ympäri kotia, kuten pyyhkeitä, huiveja, palikoita ja rasioita. Meillä on joskus ollut veden pohjalla timantteja (helmiä), joita vartioi Duplo-krokotiili.


Metsän eläinten koti

Tässä leikissä pohjana on askartelemamme pahvialusta, mutta leikin saa hyvin rakennettua ilman sitäkin. Huivin avulla teimme joen ja pihalta haimme muutaman kuusenoksan sekä kävyn ja kiven elävöittämään maisemaa. Luola on tehty kirjasta, jonka päälle laitoin huivin. Pahvista askarrellut puut ovat kuopuksen 1-vuotissynttärikoristeita, jotka saivat uuden elämän tässä leikissä.

Dinosaurusleikki

Tämänkin pienoismaailman pohjana on maalaamamme pahvialusta. Pyyhkeestä ja kulhosta olen rakentanut vuoren ja palmut ovat lapsen muovileluja. Joskus leikissä on mukana keppejä, kiviä tai helmiä.


Liskoleikki

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä leikki on yksi lapsen suosikeista. Leikkiin tarvitaan vain elintarvikevärillä värjättyä vettä, muutama kivi ja keppi sekä jotain vesileikkiin sopivia eläimiä. Usein leikkiin päätyy mukaan esimerkiksi pikkuautoja, joilla liskot ajelevat. Veden voi värjätä joka kerta hieman eriväriseksi, jolloin leikki on jälleen lapselle uusi ja mielenkiintoinen. 


Aina joulun aikaan meillä on leikeissä rakentamamme (hieman suuritöisempi) Tonttujen joulukylä, josta löytyy vinkkejä myös muihin pienoismaailmaleikkeihin.

Lapsi viihtyy pienoismaailmaleikeissä usein myös itsekseen

Tämä on toki vain minun kokemukseni, mutta meillä nämä leikit viihdyttävät lasta pitkään, eikä hän (ainakaan alkuun) kaipaa leikkiseuraa lainkaan. Hän innostuu aina uudesta leikkimaailmasta ja uppoutuu leikkiinsä jopa tunneiksi. Tämän hetken kotipäiviin tämä onkin erinomainen leikki, sillä valmistelu on (niin halutessasi) helppoa ja nopeaa ja ainakin meillä lapsi viihtyy leikeissä itsekseen. 

Loppuun vinkkaan vielä, että Leikillistä Instagram-tilille lisään storyihin ja kohokohtiin myös pienempiä leikki-ideoita, joita en kirjoita lainkaan blogin puolelle. Tule myös mukaan uuteen Facebook-ryhmään Leikillistä - Leikki- ja puuhaideoita lapsille, josta löydät jo yli 70 erilaista puuhaideaa jaoteltuna albumeihin aiheen mukaan. 

Blogin etusivun kautta pääset lukemaan muita ideoitamme.

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä