Tiedetuokio: piilotetut värit


Tällä kertaa leikimme esikoisen kanssa tiedemiehiä puuhaillessamme ruokasoodan ja etikan kanssa. Koska ruokasooda on emäksistä ja etikka hapanta, ne muodostavat yhdessä hiilidioksidia, jolloin syntyy kaasumainen purkaus. Lisätään sekaan vielä hieman elintarvikeväriä ja tiskiainetta, niin hauskuus on taattu! Meidän 4-vuotias olisi leikkinyt tätä leikkiä vaikka kuinka monta kertaa, mutta minun oli pakko toppuutella, ettemme kuluta koko ruokasoodapurkkia.

Tarvitsette:
  • laseja tai lautasia
  • lusikan tai jonkinlaisen pullon (me löysimme omamme leikkikeittiön astioista)
  • ruokasoodaa
  • etikkaa
  • elintarvikeväriä
  • astianpesuainetta
Laita lautaselle muutama tippa elintarvikeväriä. Lisää värin päälle ruokasoodaa sen verran, että väri peittyy. Lisää halutessasi ruokasoodan päälle muutama tippa astianpesuainetta. Laita pumppupulloon tai muuhun astiaan puolet kuumaa vettä ja puolet etikkaa. Anna lapsen tiputella etikkavettä ruokasoodan päälle. Ruokasoodan ja etikan välisessä reaktiossa syntyy hiilidioksidia, joka aiheuttaa lasiin kuplintaa ja sihinää. Mikäli lisäsit astianpesuainetta, saatte aikaan myös vaahtoa.


Hauskaa tässä puuhassa on kuplinnan ja sihinän lisäksi vaahdon seasta paljastuva väri. Me leikimme leikkiä niin, että minä annoin lapselle vinkin, mikä asia on paljastuvan värin värinen, esimerkiksi "Se on banaanin väri". Lapsi esitti vinkin perusteella arvauksensa väristä ja sitten katsoimme, mikä väri ruokasoodan alta paljastuukaan. Tämän jälkeen oli tarkoitus miettiä yhdessä, mitä muita samanvärisiä asioita keksimme, mutta lapsi oli niin innoissaan jo paljastamassa seuraavaa väriä, että tämä vaihe jäi välistä.

Lapsi jatkoi leikkiään vielä sen jälkeenkin, kun kaikki värit oli paljastettu. Sihinää ja kuplia syntyi samasta astiasta vielä monen monta kertaa, joten yhdestä ruokasooda-annoksesta riitti iloa pitkäksi aikaa. Ja voi miten hauskaa oli lopuksi kastaa kädet väriseokseen ja sekoittaa värejä keskenään!


Olethan jo huomannut, että jaan myös Leikillistä Instagram storyssa joka päivä puuhavinkkejä sisä- ja ulkoleikkeihin? Ne ovat yksinkertaisia juttuja, jotka ovat niin pieniä, etten kirjoita niistä erikseen blogipostausta.

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä