Ilmapallosta aistipallo lapselle

Aistileikkeihin lapset iästä riippumatta uppoutuvat usein täysin. Aistileikit rauhoittavat ja kiehtovat. Aistipallot ovat lapsen tunto- ja kuuloaistiin keskittyvä aistileikki, joka sopii valvotusti jo vauvoille ja taaperoille, sillä kosketeltavat asiat ovat turvallisesti ilmapallon sisällä. (Muistathan silti aina valvoa pientä lasta, sillä ilmapallo voi rikkoontua.) Leikistä kiinnostuu kuitenkin myös isompi lapsi ja siitä saa isommalle myös mielenkiintoisen tunnistustehtävän, johon löydät ohjeet alempaa. Minä pidin leikistä erityisesti siksi, että se sopi yhtä aikaa leikittäväksi niin 1-vuotiaallemme kuin 4-vuotiaallekin ja pystyin saman leikin avulla tarjoamaan molemmille mielekästä ikätasoista tekemistä.

Aisti-ilmapallojen valmistus on helppoa ja ne kestävät käytössä useita päiviä. 

Puhalla ensin palloon ilmaa ja päästä se ulos, jotta pallo venyy ja sinne on helpompi saada täytettä sisään. Täytä ilmapallo haluamillasi täytteillä (vinkkejä alla) ja sulje se solmulla. Minä puhalsin jokaiseen palloon pienen määrän ilmaa ennen sulkemista. Tällöin aistipallon tuntuma on hieman erilainen ja tunnistustehtävä aavistuksen haastavampi. Jos haluat, voit venyttää ilmapallon päälle vielä toisen ilmapallon, josta on leikattu kanta pois. Näin aistipallo on kestävämpi ja helposti pienen lapsen suuhun eksyvän ilmapallon solmun saa toisen pallon sisälle piiloon.


Voit laittaa aistipallojen sisälle mitä ikinä keksitkään. Tässä muutamia ideoita:
  • riisiä
  • jauhoja
  • helmiä
  • (kaura)hiutaleita
  • muroja
  • sokeria
  • vettä
  • kiviä

Tunnistustehtävä

Lapsi usein nauttii, kun saa pyöritellä aistipalloa kädessään. 4-vuotiaalle tein myös tunnistustehtävän, jossa hänen piti arvailla, mitä pallon sisällä on. Ensin lapsi esitti arvauksensa tunnustelemalla palloja ja kuuntelemalla niistä kuuluvia ääniä. Sitten toin hänelle lautaset, joissa jokaisessa oli yksi ainesosa, joka pallojen sisältä löytyy. Lapsen piti yhdistää oikea pallo ja ainesosa laittamalla ilmapallo sen lautasen päälle, mitä ilmapallon sisällä oli. Kun lapsi näki ainesosat edessään lautasella, hän onnistui selvittämään niidenkin pallojen ainesosat, jotka olivat alkuun olleet haastavia.


Aisti-ilmapallojen avulla voi pelata myös muistipeliä. Tällöin tee jokaiselle pallolle pari, niin että jokaista täytettä on kahdessa ilmapallossa. Muistipelin tapaan lapsen tehtävänä on siis löytää samanlaisen pallot tunnustelemalla palloja käsin ja kuuntelemalla niistä kuuluvia ääniä.

Ilmapallo-otus

Aistipallosta voi myös tehdä otuksen, jota on hauska puristella ja venytellä. Ilmapallo täytetään ääriään myöten vehnäjauholla ja suljetaan se niin, ettei mukaan pääse ilmaa. Otukselle lisätään langasta hiukset ja piirretään kasvot. Jos käytössä ei ole suppiloa, eikä apukäsiä, vehnäjauhon saa ilmapallon sisälle esimerkiksi juomapullon pilliä käyttämällä. Kiinnitä pilli ilmapalloon ja kauho toisella päällä jauhoa pillin sisään.


Haluatko löytää lisää aistileikkejä perheen pienimmille? Lue myös postaukseni aistipussista.

Kiinnostavatko vinkit lasten kanssa puuhailuun? Tule seuraamaan meitä Instagramiin. Lisään tarinoihin joka päivä ideoita, joita toteutamme kotona yhdessä 1- ja 4-vuotiaiden lasten kanssa. Osan ideoista päivitän myös tänne blogiin, jonka uusista postauksista saat Instagramin lisäksi ilmoituksen myös seuraamalla meitä Facebookissa.


Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä