Ilmapallosta aistipallo lapselle

Aistileikkeihin lapset iästä riippumatta uppoutuvat usein täysin. Aistileikit rauhoittavat ja kiehtovat. Aistipallot ovat lapsen tunto- ja kuuloaistiin keskittyvä aistileikki, joka sopii valvotusti jo vauvoille ja taaperoille, sillä kosketeltavat asiat ovat turvallisesti ilmapallon sisällä. (Muistathan silti aina valvoa pientä lasta, sillä ilmapallo voi mennä rikki.) Leikistä kiinnostuu kuitenkin myös isompi lapsi ja siitä saa isommalle myös mielenkiintoisen tunnistustehtävän, johon löydät ohjeet alempaa. Minä pidin leikistä erityisesti siksi, että se sopi yhtä aikaa leikittäväksi niin 1-vuotiaallemme kuin 4-vuotiaallekin ja pystyin saman leikin avulla tarjoamaan molemmille mielekästä ikätasoista tekemistä.


Aisti-ilmapallojen valmistus on helppoa ja ne kestävät käytössä pitkään.


Venyttele ilmapalloa ennen sen täyttämistä. Voit myös puhaltaa palloon ilmaa ja päästää ilmat pois, jotta pallo venyisi hieman. Täytä ilmapallo haluamillasi täytteillä (vinkkejä alla) ja sulje se solmulla. Täyttäminen on helpompaa, jos käytät suppiloa tai sinulla on joku venyttämässä ilmapalloa auki, kun lusikoit täytettä sisään. Voit kokeilla myös venyttää esimerkiksi pienen teippirullan ilmapallon suulle pitämään sitä auki.

Minä puhalsin jokaiseen palloon pienen määrän ilmaa ennen sulkemista. Tällöin aistipallon tuntuma on hieman erilainen ja tunnistustehtävä aavistuksen haastavampi. Jos haluat, voit venyttää ilmapallon päälle vielä toisen ilmapallon, josta on leikattu kanta pois. Näin aistipallo on kestävämpi ja helposti pienen lapsen suuhun eksyvän ilmapallon solmun saa toisen pallon sisälle piiloon.


Voit laittaa aistipallojen sisälle mitä ikinä keksitkään. Tässä muutamia ideoita:
  • riisiä
  • jauhoja
  • helmiä
  • (kaura)hiutaleita
  • muroja
  • sokeria
  • vettä
  • kiviä


Tunnistustehtävä


Lapsi usein nauttii, kun saa pyöritellä aistipalloa kädessään. 4-vuotiaalle tein myös tunnistustehtävän, jossa hänen piti arvailla, mitä pallon sisällä on. Ensin lapsi esitti arvauksensa tunnustelemalla palloja ja kuuntelemalla niistä kuuluvia ääniä. Sitten toin hänelle lautaset, joissa jokaisessa oli yksi ainesosa, joka pallojen sisältä löytyy. Lapsen piti yhdistää oikea pallo ja ainesosa laittamalla ilmapallo sen lautasen päälle, mitä ilmapallon sisällä oli. Kun lapsi näki ainesosat edessään lautasella, hän onnistui selvittämään niidenkin pallojen ainesosat, jotka olivat alkuun olleet haastavia.


Aisti-ilmapallojen avulla voi pelata myös muistipeliä. Tällöin tee jokaiselle pallolle pari, niin että jokaista täytettä on kahdessa ilmapallossa. Muistipelin tapaan lapsen tehtävänä on siis löytää samanlaisen pallot tunnustelemalla palloja käsin ja kuuntelemalla niistä kuuluvia ääniä.


Ilmapallo-otus


Aistipallosta voi myös tehdä otuksen, jota on hauska puristella ja venytellä. Ilmapallo täytetään ääriään myöten vehnäjauholla ja suljetaan se niin, ettei mukaan pääse ilmaa. Otukselle voi piirtää kasvot sekä lisätä langasta hiukset solmimalla langat ilmapallon solmukohtaan. Jos käytössä ei ole suppiloa, eikä apukäsiä, vehnäjauhon saa ilmapallon sisälle esimerkiksi juomapullon pilliä käyttämällä. Kiinnitä pilli ilmapalloon ja kauho toisella päällä jauhoa pillin sisään.


Haluatko löytää lisää aistileikkejä? Lue myös postaukseni vaahtoleikistä, limaleikistä ja aistipussista.

Kiinnostavatko vinkit lasten kanssa puuhailuun? Tule mukaan puuhaidearyhmään Facebookissa, josta löytyy jo lähes sata erilaista ideaa. Tervetuloa myös seuraamaan meitä Instagramiin. Lisään tarinoihin lähes joka päivä ideoita, joita toteutamme kotona yhdessä 1- ja 4-vuotiaiden lasten kanssa. 


Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä