Ihmeellinen perunajauholima kiinnostaa niin lasta kuin aikuistakin

Olomuotoaan muuttava perunajauholima on kerta toisensa jälkeen mielenkiintoinen kokemus niin lapselle kuin aikuisellekin. Lima on turvallista ja sopii jo vauvan aistileikkiin, mutta enemmän siitä saavat irti hieman vanhemmat lapset (ja aikuiset). Kaiken muun hyvän lisäksi perunajauholima on todella helppo siivota.


Perunajauholima muuttaa olomuotoaan kiinteän ja nesteen välillä. Lima on nestemäistä ollessaan astiassa, mutta kun sitä ottaa käteen, se muuttuu kiinteäksi. Kun päästät limasta irti, muuttuu se taas nesteeksi ja valuu pois käsistäsi. Tämä on mielenkiintoista ja koukuttavaa, suosittelen upottamaan omatkin kädet limaan.

Perunajauholimaa valmistat 
sekoittamalla yhden osan vettä ja kaksi osaa perunajauhoa. Meille sopiva määrä limaa syntyy yhdestä desilitrasta vettä ja kahdesta desilitrasta perunajauhoa. Jos lima on liian kiinteää, lisää varovasti nestettä. Halutessasi värillistä limaa, sekoita veteen elintarvikeväriä ennen kuin lisäät veden jauhon sekaan. 


Väritutkimuksia perunajauholimalla
Me teimme viimeksi perunajauholimaa kahdesta eri väristä ja tutkimme värien sekoittumista leikin lomassa. Laitoin toiseen astiaan desilitran perunajauhoja ja lisäsin sekaan puoli desilitraa vettä, johon olin sekoittanut punaista elintarvikeväriä. Toisessa astiassa sekoitin desilitran perunajauhoja ja  puoli desilitraa sinisellä elintarvikevärillä värjättyä vettä. Sain siis sinistä ja punaista limaa, jotka kaadoin eri puolille uunivuokaa.


Muita limaleikkejä
Perunajauholiman kanssa hauskinta on ehdottomasti tunnustella limaa, antaa sen valua sormien lävitse ja tutkia liman vaihtuvia olomuotoja. Limassa voi kuitenkin myös kokeilla vaikkapa ajaa autoilla tai piilottaa limaan pikkuleluja, joita pitää etsiä. Limaleikkiin voi tuoda mukaan pesunkestäviä leluja, kuten esimerkiksi duplot, jolloin duploleikki saa aivan uusia vivahteita. Usein melko pienetkin lapset innostuvat itsenäiseen leikkiin tutuilla leluilla, kun mukana on jokin aistielementti.

Siivous on helppoa
Perunajauholiman siivoaminen on vähintään yhtä helppoa kuin sen valmistaminen. Minä en koskaan siivoa limaa tuoreeltaan, vaan annan sen kuivahtaa vajaa puoli tuntia. Lattialle (ja vaatteille) roiskunut lima muuttuu nopeasti jauhoksi, jonka voi imuroida pois lattialta ja ravistella pois vaatteista. Jos käsiin jää leikistä elintarvikeväriä, joka ei lähde pesussa pois, se kuluu päivän aikana itsestään. 


Mikäli haluatte jatkaa limaleikkejä vielä seuraavana päivänä, voi liman jättää astiaan huoneenlämpöön odottamaan uusia leikkejä. Seuraavana päivänä liman joukkoon lisätään vain hieman vettä ja  ja leikit voivat taas alkaa.

Tule mukaan uuteen Facebook-ryhmään Leikillistä - Leikki- ja puuhaideoita lapsille, josta löydät jo yli 70 erilaista puuhaideaa jaoteltuna albumeihin aiheen mukaan. Seuraa myös @leikillista Instagramissa.

Tästä pääset blogin etusivulle.

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä