Tiedetuokio: tanssia vesilasissa

Tieteelliset tutkimukset kiinnostavat monenikäisiä lapsia ja tarjoavat hauskoja oppimiskokemuksia. Tänään olemme ihmetelleet ja ihastelleet sokerihelmien tanssia vesilasissa. Sokerihelmet liikkuvat vesilasissa ylös ja alas hiilidioksidin vaikutuksesta.


Vesitanssia varten tarvitset:
lasin
teelusikan
vettä
ruokasoodaa
etikkaa
sokerihelmiä, rusinoita tai muita kevyitä asioita, jotka eivät kellu

Täytä lasi kylmällä vedellä. Lisää veteen kaksi kukkurallista teelusikallista ruokasoodaa. Sekoita, kunnes ruokasooda on liuennut veteen ja vesi on kirkasta. Lisää veteen kolme teelusikallista etikkaa. Sekoita kevyesti, kuitenkin pohjan kautta pyöräyttäen. Lisää lasiin sokerihelmet ja katso, mitä tapahtuu. Voit käyttää sokerihelmien sijaan myös muita kevyitä asioita, kunhan ne vajoavat lasin pohjalle, kun laitat ne veteen.


Koska ruokasooda on emäksistä ja etikka hapanta, ne muodostavat yhdessä hiilidioksidia. Lasiin syntyy siis hiilidioksidikuplia, jotka nostavat sokerihelmet lasin pintaan. Pinnassa kupla hajoaa ja painovoima painaa sokerihelmen takaisin lasin pohjalle. Ruokasoodalla ja etikalla voi tehdä muitakin mielenkiintoisia tutkimuksia. Kokeilkaa vaikkapa tätä piilotettujen värien tutkimusta, jota meidän 4-vuotiaamme olisi jaksanut tehdä vaikka koko päivän.


Leikillistä Instagramista löytyy Tiedetuokio-kohokohta, josta löytyy video sokerihelmien tanssista sekä muutama muu tiedetutkimus.

Blogin etusivun kautta pääset tutkimaan muita puuhaideoitamme.

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä