Viisi värikästä vesileikki-ideaa

Vesileikit ovat aistileikkejä, joita lapset rakastavat. Ne sopivat kesän hellepäiviin pihalle tai parvekkeelle sekä sadepäiviin kylpyhuoneeseen. Minä olen useammankin väsyneen hetken pelastanut vesileikeillä. Vesileikkien parissa lapset viihtyvät usein itsekseen ja aikuinen tarvitaan vain valvomaan leikkejä. 

Listasin viisi vesileikkiä, jotka kaikessa yksinkertaisuudessaan viehättävät lapsia kerrasta toiseen.

Värikäs vesilaboratorio

Vesilaboratoriossa lapsi saa tutkia tilavuuksia ja värien sekoittumista. Toisin sanoen siis kaadella värikästä vettä astiasta toiseen ja sekös vasta on hauskaa. Meillä lapsi uppoutuu leikkiin usein niin täysin, ettei huomaa lainkaan, mitä ympärillä tapahtuu. 

Vesilaboratoriota varten tarvitset paljon erilaisia kuppeja ja rasioita. Tarvitset myös vettä sekä elintarvikeväriä tai vesiväriä. Elintarvikevärillä saat aikaan vahvempia värejä. 

Tee astioihin värivettä lisäämällä veden joukkoon muutama tippa elintarvikeväriä. Tarjoa lapselle käyttöön päävärit punainen, sininen ja keltainen. Näiden värien avulla lapsi voi värejä sekoittamalla valmistaa myös välivärejä eli oranssia, liilaa ja vihreää. Anna lapsen itse tutkia värien sekoittumista tai pohtikaa ilmiötä yhdessä. Oman kokemukseni mukaan ensimmäinen leikkikerta kannattaa pyhittää lapsen omalle leikille ja tutkia värien sekoittumista vasta seuraavalla kerralla. Minä tein 4-vuotiaallemme valmiiksi päävärit ja kysyin, saisiko hän niiden avulla sekoitettua kolme uutta väriä. Onnistui.

Lapsi tutkii leikissä myös tilavuutta. Hän kaataa vettä astiasta toiseen ja näin ollen saa kokemuksia ja oivalluksia mm. siitä, mahtuuko isossa kulhossa ollut vesi pienempään astiaan. Jätä lapsen käyttöön useita tyhjiä astioita, jotta hän voi kaataa vettä asiasta toiseen.


Väritehtäviä vedellä

Tässä leikissä voi harjoitella värejä, kehittää motoriikkaa tai vain pitää hauskaa puuhailun parissa. Laita yhteen isompaan astiaan (esim. vatiin) vettä. Lisää veden joukkoon värikkäitä tavaroita, kuten vaikkapa dubloja tai smoothiepussien korkkeja. Laita viereen pienempiä astioita, joiden veden värjäät elintarvikevärillä tai vesivärillä. Anna lapselle kauha ja pyydä häntä siirtämään isossa astiassa kelluvat esineet oikeanvärisiin pikkuastioihin. Kaikki punaiset pitää siis siirtää kauhalla punainseen veteen, siniset siniseen veteen jne. 

Veneet ja muut kelluvat esineet

Rakannelkaa yhdessä erilaisia veneitä. Tutkikaa ja kokeilkaa, millaiset esineet kelluvat ja millainen veneen tulee olla, jotta se pysyy pinnalla. Voiko veneen kyytiin laittaa pienen lelun vai uppoaako se silloin? 

Laittakaa vettä ammeeseen, vatiin tai laatikkoon. Veden voi halutessaan värjätä elintarvikevärillä. Rakentakaa kaarnavene, Duplo- tai Legolaiva tai kokeilkaa käyttää muita esineitä lauttana. Leikkiin voi lisätä kiviä tai muita materiaaleja maaksi ja ottaa mukaan pieniä leluja. 

Vesileikkimaailma

Jokapäiväinen leikki saa aivan uusia ulottuvuuksia, kun siihen yhdistää vettä. Tehkää Duplo hahmoille uima-allas tai viekää vaikka muovieläimet uimaan. Jos veden vielä värjää muutamalla tipalla elintarvikeväriä, tulee leikistä entistäkin houkuttelevampi. Hiekkalaatikolle voi rakentaa vesialueen kaivamalla kuopan ja laittamalla kuopan pohjalle palan alumiinifoliota, jolloin vesi ei pääse imeytymään maahan.

Pesula

Tehkää lelujen pesusta hauska vesileikki. Täytä amme tai vati vedellä ja lisää halutessasi lasten kylpyvaahtoa. Anna lapsen pestä leluja tiskiharjalla. Esimerkiksi Legot ja Duplot voivat olla yllättävän pölyisiä ja pesuleikki on hauskuuden lisäksi myös hyödyllinen.

Ennen pesua lelut voi myös tarkoituksella sotkea, mikä riemastuttaa lapsia varmasti. Leluja voi esimerkiksi maalata tai piirtää niihin vesiliukoisilla tusseilla. Lelut voi myös ottaa mukaan ulos hiekka- ja mutaleikkeihin.


Kaipaatko ideoita kesäleikkeihin tai muuhun puuhailuun lasten kanssa? Facebookista löytyy nyt uusi ryhmä, jonne on jo koottu yli 70 erilaista puuhaideaa kansioihin teeman mukaan. Tule mukaan kasvavaan ryhmään. Rakennetaan yhdessä iso puuhapankki, josta löytyy aina kivaa tekemistä lasten kanssa puuhailuun. Ryhmään pääset tästä: Leikillistä - Leikki- ja puuhaideoita lapsille

Ideoita löydät myös seuraamalla Leikillistä Instagramissa.

Tästä pääset blogin etusivulle.  Lisää vesileikki- ja muita kesäideoita on tulossa pian niin blogiin kuin blogin somekanaviinkin.


Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä