Jääleikit ovat hauskaa vaihtelua hellepäivien vesileikkeihin. Leikki on helppo valmistella edellisenä iltana laittamalla vesiastia pakastimeen yöksi. Seuraavana päivänä jäätyneen veden voi kaivaa pakastimesta ja aloittaa leikit. Kirjoitin ylös seitsemän jääleikkiä, jotka ovat viihdyttäneet meidän lapsiamme.
Lue myös viisi värikästä vesileikki-ideaa.

Aistileikki jääpaloilla
Muistatko, miltä tuntuu puristaa jääpalaa kädessä? Tunnet, kuinka jääpala alkaa sulaa ja vesipisarat valuvat sormien väleistä. Helteellä aistileikit jääpaloilla viilentävät ihanasti.
Olen useamman kerran antanut lapsille jääpaloja tunnusteltavaksi. Aistileikki saa kuitenkin aivan uuden ulottuvuuden, kun mukaan ottaa lämmintä vettä. Laita vatiin tai muuhun astiaan kädenlämpöistä vettä. Lisää veden sekaan isoja jääpaloja. Ottakaa jääpaloja käteen veden alla ja veden pinnalla. Lämpimän ja kylmän yhdistelmä kädessä on mielenkiintoinen aistikokemus. Huom. Älä käytä liian lämmintä vettä tai jääpalat sulavat todella nopeasti.
Jääpalan maalaaminen
Jään maalaaminen on mukava hellepäivän puuha, joka sopii jo taaperolle. Jos tuoretta jäätä maalaa varjossa, väri jäätyy heti kiinni jääpalaan, eikä tahraa, vaikka lapsi hankaisi sitä. Auringossa jään sulaessa värit valuvat kauniisti jääpalaa pitkin. Samaa jääpalaa voi käyttää monta kertaa, sillä jään sulaessa värit valuvat pois ja "puhtaan" jääpalan voi laittaa takaisin pakkaseen seuraavaa maalauskertaa odottamaan.
Jäädytä jääpalamaalausta varten pakkasessa vettä esimerkiksi muovirasiassa. Maalaamiseen tarvitset jään lisäksi vesivärit, siveltimen ja hieman vettä siveltimen kostuttamiseksi.
Jääpalapurjeveneet
Jääpaloista saa tehtyä hauskat purjeveneet, joita voi uittaa kylmässä vedessä. Jäädytä haluamassasi astiassa vettä. Me käytimme purjeveneisiin silikonisia muffinssivuokia, mutta astia voisi olla hieman isompi, jotta jääpala ei sulaisi niin nopeasti. Purjeveneen maston saat pysymään pystyssä, kun laitat astian päälle kartonginpalan, jossa on reikä mastolle. Mastona voi toimia esimerkiksi tikku tai pilli.
Kun vesi on jäätynyt, poista apukartonki ja tee veneelle purje esimerkiksi paperista. Leikit kannattaa sijoittaa varjoon, sillä jääpala sulaa auringossa nopeasti. Mitä pienempi jääpala on, sitä nopeammin se sulaa.
Jään rikkominen
Jään rikkominen on 4-vuotiaamme mielestä todella hauskaa. 1-vuotiaskin jaksaa keskittyä puuhaan jonkin aikaan. Lapsen tulee pelastaa jääpalaan kiinni jäätynyt lelu rikkomalla jääpalaa esimerkiksi leikkivasaralla.
Jäädytän muovikulhossa vettä ja lisää veden joukkoon yksi tai useampi lelu. Seuraavana päivänä irrota muovikulho lämpimän veden alla, anna lapselle "työkaluja" (ruuvimeisseli, veitsi, leikkityökaluja tms.) ja päästä hänet jään kimppuun. Me käytämme jään rikkomiseen yleensä vasaraa tai vasaraa ja talttana toimivaa ruuvimeisseliä.
Jääkukat
Me olemme monesti tehneet kukkaleikin keräämällä vesiastiaan kukkia ja kauhoneet niitä. Kukkia voi kuitenkin myös jäädyttää ja ottaa (vesi)leikkiin jäätyneet kukat. Jäätyneet kukat ovat kauniita ja kukkien sulamista on mielenkiintoista seurata.
Värikkäät jääpalat
Värikkäät jääpalat kiinnostavat ja houkuttelevat leikkimään. Jääpaloja voi värjätä monenlaisilla eri väreillä. Me olemme käyttäneet värjäämiseen elintarvikeväriä, koska taapero saattaa joskus maistellakin jääpaloja. Olemme leikkineet värikkäillä jääpaloilla vedessä ja seuranneet, kuinka jääpalan sulaessa väri alkaa liueta veteen. Olemme kokeilleet myös lisätä jääpaloihin jäädytysvaiheessa ruokasoodaa ja sulattaa jääpaloja kuuman veden ja etikan seoksella, jolloin jääpalat sulavat hauskasti sihisten. Tämän vinkin löysimme Facebook-ryhmästä.
Jääpaloilla maalaaminen
Jääpalamaalaus on myös hauskaa puuhaa. Jäädytä jääpalamuoteissa värjättyä vettä tai jotakin askarteluväriä. Lisää veteen tikku, josta voi maalatessa pitää kiinni. Kun värit ovat jäätyneet, valitse aurinkoinen maalauspaikka ja taiteilu voi alkaa.
Tule seuraamaan puuhavinkkejämme myös Leikillistä Instagramiin sekä kuulemaan ja jakamaan puuhaideoita Facebook-ryhmään Leikillistä - Leikki- ja puuhaideoita lapsille.
Lähetä kommentti