Hauskat kesäkisat mökille tai kotipihaan

Mökkiolympialaiset tai kotipihan kesäkisat ovat hauska yhteinen aktiviteetti juhannukseen tai muuhun kesäviikonloppuun niin ystäväporukalle, perheelle kuin isommallekin suvulle. Lajit kannattaa valita niin, että kaikki pystyvät osallistumaan ja vaikeusastetta voi säädellä saman tehtävän sisällä aikuisille haastavammaksi kuin lapsille. Tässä postauksessa jaan ideoita kisalajeihin, jotka sopivat niin kaveriporukan kuin perheenkin yhteiseen leikkimieliseen kisailuun.

Jos osallistujia on enemmän, kannattaa kesäkisat toteuttaa pari- tai joukkuekilpailuna. Jokaisen joukkueen jäsenen pisteet lasketaan mukaan joukkueen yhteiseen pottiin. Osa tehtävistä voi olla suunnattu vain joukkueen aikuisille jäsenille, osa lapsille ja osa kaikille. 

autokisat vesipyssyillä

Autokisat vesipyssyllä

Kuka saa auton ajettua ensimmäisenä maaliin vesipyssyn avulla? Autokisat voi järjestää esimerkiksi laudan päällä. Voittaja on se, joka saa auton maaliin mahdollisimman vähillä vesisuihkautuksilla. Jos auto putoaa laudan päältä, pitää aloittaa alusta. Tähän kilpailuun sopivat vain kevyet autot, jotta ne liikkuvat veden voimasta.

Heittokilpailu

Keihäänheittokilpailut tulitikulla tai tops-puikolla ovat hauska aktiviteetti kaikille. Vaihtoehtoisesti voitte kokeilla myös kuulantyöntöä pienellä helmellä. Mikäli kisataan joukkueina, voidaan kilpailla  joukkueen yhteistuloksesta. Tällöin seuraava heittäjä jatkaa omalla heitollaan eteenpäin siitä, mihin ensimmäisen heittäjän tikku/helmi on pudonnut.

Ämpärin täyttäminen

Tässä tehtävässä astia (esimerkiksi hiekkaämpäri tai muovirasia), joka pitää täyttää vedellä. Vesi haetaan kauempaa astiasta vaikkapa saavista tai järvestä. Vesi pitää kuljettaa ämpäriin joko ilman apuväleineitä omaa kekseliäisyyttään käyttäen (suussa, käsissä, taskuissa jne.) tai apuvälineen avulla. Apuvälineet voivat olla esimerkiksi tyhjiä jogurttipurkkeja, joihin on tehtyyn pohjaan reiät tai sukkia. Kaikki pelaajat / joukkueet saavat saman ajan ämpärin täyttämiseen ja voittaja on se, joka saa tuossa ajassa eniten vettä ämpäriin.


Tukkihumala

Tukkihumalassa pyöritään otsa kiinni maassa olevassa kepissä sovittu määrä kierroksia ja juostaan sitten paikkaan x. Lapsilla voi olla vähemmän kierroksia kuin aikuisilla. Tukkihumalan voi pisteyttää esimerkiksi niin, että ottaa aikaa jokaisen juoksumatkasta ja jakaa ajat sijoille 1, 2, jne. Nopeimman ajan saanut saa tehtävästä eniten pisteitä, toiseksi tullut seuraavaksi eniten jne. 

Perinteiset pihapelit

Kisalajeissa voi olla mukana myös tavallisia pihapelejä, kuten vaikkapa tikanheittoa tai krokettia. Tikkaa voi heittää heikommalla kädellä (lapset vahvemmalla) tai yrittää heittää tikat pystyyn maassa olevaan tikkatauluun. Joukkuekilpailuissa pihapelejä voi pelata esimerkiksi kroketissa niin, että jokainen joukkueen jäsen lyö joukkueen yhteistä palloa vuorotellen.

Kolikon heittäminen

Täytä ämpäri vedellä ja laita ämpärin pohjalle vesilasi. Pelaajat yrittävät saada kolikon heitettyä vesilasiin. Tehtävä ei ole lainkaan niin helppo, miltä se kuulostaa.

Huutojuoksu

Juoksukilpailu, jossa pelaaja saa liikkua niin pitkään kuin jaksaa yhdellä hengevedolla huutaa. Kun huuto loppuu, tulee pysähtyä. Joukkuekilpailuissa seuraava pelaaja voi jatkaa siitä, mihin ensimmäinen jäi.

Ruokaan / juomaan liittyvät kilpailut

Rusinoiden / karkkien siirtäminen astiasta toiseen

Pelaajien tulee siirtää esimerkiksi rusinat astiasta toiseen pillin avulla (eli imemällä pilliä, jotta rusina pysyy pillin toisessa päässä). Aikuiset suorittavan tehtävän ilman käsiä. Tehtävän voi toteuttaa pillin sijasta myös esimerkiksi syömäpuikoilla tai suussa olevalla lusikalla.

Arvioi ruoan / juoman määrä

Tehtävässä pelaajan pitää arvioida astiaan tietty määrä juotavaa tai esimerkiksi karkkeja. Laita kertakäyttömukiin juotavaa tai pientä syötävää, kuten karkkeja tai rusinoita. Piirrä joko samaan tai eri mukiin kynällä viiva kohtaan, johon juoma tai ruoka pitää saada (eli alemmas kuin pinta sillä hetkellä on). Pelaajan tehtävänä on siis arvioida, kuinka paljon lasin sisältöä pitää poistaa syömällä tai juomalla, jotta pinta laskee viivaan saakka. Kun pelaaja on saanut hetken katsella mukia, syöminen / juominen tehdään tietenkin sokkona. Jos viiva on toisessa mukissa, pitää jäljelle jäänyt määrä kaataa toiseen mukiin. Tehtävä kannattaa toteuttaa kahdella mukilla etenkin silloin, jos mukissa on jotakin kiinteää.

Hauskoja kisailuja!

Seuraa Leikillistä Instagramissa ja liity mukaan puuhaidearyhmäämme Facebookissa.
1 kommentti

  1. Osatuisin Ki pailluun t, 3heli isoniemi piettasenkatu 44 a 21 33580 tapere t.heli isoniemi Iso sydän

    VastaaPoista

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä