Kesäiset kukkaideat: viisi ihastuttavaa ja hyödyllistä puuhaa lasten kanssa


Kesän kukkaloisto on nyt parhaimmillaan ja se kannattaa ehdottomasti hyödyntää askartelussa ja muissa yhteisissä puuhissa. Myös kukkien nimien opettelu vaikkapa kävelylenkin lomassa on hauskaa ja hyödyllistä. Lue alta, miten kukkien tunnistaminen lenkillä käy helposti. Katso myös neljä ihastuttavaa taideideaa kukista.

Väriympyrä / maataide

Maataiteesta olen vinkannut aiemminkin. Se on mukavaa yhteistä puuhaa, joka sopii niin taaperolle kuin koululaisellekin. Luonnonmateriaaleista voi taiteilla maahan abstrakteja tai esittäviä kuvia. 

Me teimme tällä kertaa 4-vuotiaan kanssa väriympyrän. Lapsi innostui etsimään pihaltamme eri värejä ja kootessamme ympyrää, juttelimme värien sekoittamisesta. Väriympyrä kootaan sijoittamalla ensin paikalleen päävärit punainen, keltainen ja sininen. Tämän jälkeen välivärit oranssi, violetti ja vihreä laitetaan päävärien väliin niin, että päävärejä sekoittamalla saa aikaan välivärin. Oranssi tulee punaisen ja keltaisen väliin, koska sekoittamalla punaista ja keltaista, syntyy oranssia. Vastavärit ovat väriympyrässä vastakkaisilla puolilla ympyrää.  

Kukkien tunnistus

Harakankello, päivänkakkara, siankärsämö... Yleisimpien luonnonkukkien nimet on opeteltu ala-asteella, mutta usein ne ovat päässeet vuosien varrella unohtumaan. Lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kukista ja ainakin meillä 4-vuotias kyselee jatkuvasti eri kukkien nimiä. 

Helppo tapa tunnistaa kukkia on kännykkään ladattava ilmainen Plantnet-sovellus. Sovelluksella otetaan valokuva kukasta ja sovellus kertoo, mikä kukka on kyseessä. Vastaavia sovelluksia saattaa olla muitakin. Itse sain tästä sovelluksesta vinkin kaverilta ja se on osoittautunut oikein hyväksi, joten halusin jakaa vinkin eteenpäin.

Painanta kukilla

Olemme tehneet painantaa kahdella eri tavalla: maalaamalla sekä perinteisesti painaen. Lopputulos on hyvin erilainen, mutta molemmat tyylit ovat kokeilemisen arvoisia. 

Painanta maalaamalla

Vesiväreillä maalaten syntyy hieno painojälki. Työn pitää vain malttaa antaa kuivua kunnolla ennen kuin lopputulosta pääsee ihastelemaan. 

Maalaa vesiväripaperi haluamallasi värillä hyvin märäksi (me maalasimme yhden osion kerrallaan, jottei väri ehdi kuivua). Aseta kukka tai lehti maalatulle paperille ja paina kaikkialta kiinni paperiin. Maalaa sitten märällä siveltimellä (ja värillä) kasvin päältä. Anna työn kuivua kauttaaltaan ja poista sitten kasvit varovasti.
Perinteinen painanta

Valitsin painantaan akryylimaalit, mitkä osoittautuivat liian raskaiksi tähän työhön. Lopputulos ei ollut aivan halutunlainen, mutta tässä puuhassa tärkeintä mielestäni olikin lapsen elämys ja tuottaminen, ei niinkään lopputulos. Kannattaa kuitenkin valita hieman kevyemmät maalit, jos kokeilette tätä painantaa.

Tarvitset vesiväripaperia (tai muuta vahvaa paperia / kartonkia), kukkia sekä väriä. Kukkia kerätessä niihin kannattaa jättää pieni varsi, joka toimii kahvana, josta lapsi voi pitää kiinni. Minä laitoin väriä pahvilautasille, joissa lapsen oli helppo kastaa kukkia väriin ja painaa kukat sitten paperiin.

Kesäinen kukkakortti

Askartelimme kukkakortin ystävälle pihallamme kasvavista oikeista kukista.


Kukat on kiinnitetty korttiin kontaktimuovilla. Kukat voi asetella suoraan kortille ja laittaa sitten kontaktimuovin niiden päälle tai kiinnittää kukat ensin erikseen kontaktimuoviin, kuten me teimme. Liimasimme kukat kontaktimuoviin ja asetimme toisen kontaktimuovin kukkien päälle. Kukat ovat siis molemmilta puolilta kiinni kontaktimuovissa. Leikkasimme kontaktimuovin haluttuun muotoon ja liimasimme kiinni korttiin. 

Kontaktimuovikukista voi tehdä myös vaikkapa koristeen ikkunaan. Me 4-vuotiaan kanssa laitoimme vain summanmutikassa kukkia kontaktimuoviin, mutta isompi lapsi voi sommitella kukista kauniin kuvion. Kukkien säilyvyydestä en osaa vielä sanoa, mutta toivon, että ne kuivuisivat kauniisti kontaktimuovien välissä. Kortti on kuitenkin kauneimmillaan askartelupäivänä, joten se kannattaa askarrella samana päivänä kuin sen antaa saajalleen.


Tule seuraamaan puuhaideoitamme myös Leikillistä Instagramiin ja liity mukaan Facebook-ryhmään Leikillistä - Leikki- ja puuhaideoita lapsille, josta löydät aihepiirin mukaan kansioihin koottuna jo lähes sata ideaa.

Lue myös kolme kesäistä taideideaa lapsille.

Tästä pääset blogin etusivulle tutkimaan muita puuhaideoita.

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä