Lasten taideideat: Aurinkomaalaus paperille

Aurinkomaalaus on helppo, monivaiheinen työ, joka sopii monenikäiselle. Neljävuotiaamme selviytyi työvaiheista ohjeiden avulla jo itsenäisesti, pienempi lapsi voi taiteilla avustettuna ja koululaiset saavat tekniikalla varmasti upeita taideteoksia aikaan. Aurinkovärjäys on kankaanpainantatekniikka, mutta minä päätin kokeilla tätä yksinkertaista tekniikkaa myös paperille ja se sai nimen aurinkomaalaus.


Näin onnistut aurinkomaalauksessa


Paperin aurinkomaalaukseen tarvitset vesiväripaperia, piirustuspaperia, kynät, sakset, vettä, vesivärit ja siveltimen sekä halutessasi suihkepullon.

1. Piirrä piirustuspaperille haluamasi kuvat ja leikkaa ne irti. 

2. Sommittele kuvat tyhjälle vesiväripaperille. Siirrä kuvat sitten vielä hetkeksi sivuun, jotta paperi on tyhjä.

3. Kastele tyhjä vesiväripaperi vedellä kauttaaltaan suihkuttamalla se märäksi suihkepullolla tai maalaamalla siveltimellä.

4. Asettele leikkaamasi kuvat märälle vesiväripaperille. Painele kuvat kiinni paperiin. Piirustuspaperi tarttuu melko hyvin kiinni märkään vesiväripaperiin.

5. Käytä reilusti väriä ja maalaa paperi kauttaaltaan haluamillasi väreillä. Voit maalata myös irtonaisten kuvien päältä, mutta pidä niistä hieman sormella kiinni, jotta kuvat eivät liikkuisi. 

6. Anna paperin kuivua. Tämä on työn onnistumisen kannalta tärkeä vaihe, joten ole kuivumisen kanssa kärsivällinen. Älä irrota leikkaamiasi kuvia ja kurkista lopputulosta, kun paperi on vielä märkä. Työn voi asettaa kuivumaan aurinkoon tai antaa niiden kuivua sisällä varjossa. Tekniikan nimestä huolimatta auringolla ei varsinaisesti ole tekemistä tekniikan kanssa.

7. Kun paperi on kauttaaltaan täysin kuiva, poista irtonaiset kuvat. Me annoimme paperin kuivua seuraavaan päivään.

8. Halutessasi viimeistele taideteos piirtämällä yksityiskohtia.


Me toteutimme työn kalaidealla, koska 4-vuotias on juuri nyt innostunut piirtämään kaloja. Aurinkomaalaustekniikka oli lapsen mieleen ja hän oli innoissaan jokaisesta työvaiheesta. Lapsi selvisi työstä täysin itsenäisesti ohjeitani kuunnellen.

Hiekan liimaaminen työn alaosaan oli lapsen oma idea. Hän haki hiekkalaatikolta hiekkaa, levitti paperin alaosaan puikkoliimaa ja ripotteli päälle hiekkaa. Tämän vaiheen olisi voinut tehdä ulkona, jolloin hiekkaa ei kulkeutuisi sisälle.


Aurinkomaalausta luonnonmateriaaleilla


Aurinkomaalauksella voi taiteilla myös luonnonmateriaaleja paperille. Me olemme maalanneet erilaisia lehtiä ja kukkia. Jos haluat myös lehden poimut paperille, lisää paperille väriä jo kasteluvaiheessa, ennen kuin painat lehden paperiin. Kun lehti on kiinni paperissa, maalaa lehden päältä vielä vahvalla värillä. Lehden kuvio painautuu paperiin, sillä väri karkaa lehden alta ja kuivuu eri tahdissa kuin muu paperi. Aurinkovärjäys perustuukin nimenomaan värin kuivumisaikaan.


Tervetuloa seuraamaan taide- sekä muita puuhaideoitamme Facebookin puuhaidearyhmään sekä Leikillistä Instagramiin.

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä