Hauska viihdelaatikko vauvalle tai taaperolle

Näin videon, jossa taapero työnsi palloa pahvilaatikkoon tehdyn reiän läpi. Päätin toteuttaa saman, mutta useammalla reiällä. Idea laajeni toteutuksen myötä ja lopputuloksena on viiden tähden viihdelaatikko, jonka parissa 1-vuotias, 4-vuotias ja minä olemme nauraneet vedet silmissä. 


Viihdelaatikko on ilmainen, nopea ja helppo askarrella. Se viihdyttää jo alle vuoden ikäistä vauvaa, mutta toimii parhaiten taaperon kanssa. Laatikon puuhaideoita voi muokata lapsen kasvaessa, joten viihdelaatikko on todella pitkäikäinen lelu. 



Laatikkoon liittyy useampia erilaisia puuhaideoita, joita esittelen jutun loppupäässä. Kerron kuitenkin ensin, kuinka laatikko askarrellaan. 


Viihdelaatikon askartelu


Kaikessa yksinkertaisuudessaan viihdelaatikko syntyy leikkaamalla pahvilaatikon yhdelle sivulle yhdeksän reikää. Alapuolelta voit lukea tarkempia ohjeita askarteluun:


1. Leikkaa pahvilaatikkoon yhdeksän reikää. Reiät kannattaa tehdä pahvilaatikon sivuun, sillä pahvilaatikon avonaista osaa tarvitaan leikeissä, eikä se voi leikkiessä jäädä lattiaa vasten. Leikeissä laatikko asetetaan siis lattialle niin, että leikkaamasi reiät ovat ylöspäin ja laatikko on auki sivulta (katso alla oleva kuva). Minä tein reiät laatikkoon mattoveitsellä. Reikien sopiva koko kannattaa kokeilla tässä vaiheessa, eli kokeile mahtuvatko haluamasi esineet rei'istä läpi.



2. Maalaa laatikko halutessasi. Me käytimme maalaamiseen pullovärejä.


3. Liimaa laatikon sisälle, reikien alapuolelle kangas. Ainakin huopakangas toimii erinomaisesti. Minä käytin liimaamiseen kuumaliimaa. 



4. Leikkaa laatikon yläpuolelta jokaisen rei'än kohdalta kankaaseen X-viillot, jolloin kankaan läpi voi pudottaa esineitä. 



Puuhaideoita viihdelaatikolla


Meidän suosikkipuuhamme viihdelaatikolla on kurkistusleikki. 1-vuotiaan lisäksi 4-vuotiaskin viihtyy sen parissa erinomaisesti. Kurkistysleikki sopii myös eri-ikäisten sisarusten yhteisiin leikkihetkiin (ja nauruhetkiin). Leikissä pieni lelu (meillä sorminukke) tulee laatikon sisältä kurkistamaan ulos satunnaisesta reiästä ja lapsen pitää mahdollisimman nopeasti työntää kämmenellä lelu takaisin laatikkoon. Tämän jälkeen lelu ponnahtaa esiin jostakin toisesta reiästä. 



Palloleikissä lapsen tulee pudottaa palloja laatikon rei'istä. Meillä puuhassa ovat käytössä pallomeripallot. (Meillä ei muuten ole koskaan ollut pallomerta, mutta pallot ovat olleet kovassa käytössä monissa eri puuhissa jo neljä vuotta.)



Hakka-peli lienee useimmalle tuttu. Pallot asetetaan laatikon reikien päälle ja lyödään niitä vasaralla, kunnes ne putoavat laatikkoon. Vasaran sijasta kevyiden pallojen hakkaamiseen voi käyttää esimerkiksi marakassia tai keittiön kauhaa.



Laatikon avulla lapsi voi harjoitella myös värejä. Piirrä / maalaa jokaisen reiän ympärille jokin väri. Jos et halua värittää laatikkoa, voit tehdä värit myös sinitarralla kiinnitettävistä paperilapuista. Lapsen tehtävänä on laittaa pallot (tai muut värikkäät esineet) oikeistä rei'istä laatikkoon. Alkuun värejä voi olla vain kaksi ja niitä voi lisätä lapsen taitojen karttuessa.

Isosisarukselle voi kehittää omia sovelluksia viihdelaatikon puuhista. Reikien kohdalle voi esimerkiksi laittaa kirjaimia. Aikuinen sanoo sanan ja lapsen tehtävänä on pudottaa pallo siitä rei'ästä, jolla kirjaimella sana alkaa. Samanlaisen tehtävän voi tehdä esimerkiksi numeroilla, lukumäärillä tai muodoilla. Tällä tavoin eri-ikäiset sisarukset saavat kumpikin saman puuhan parissa ikäistään tekemistä.

Tule seuraamaan puuhaideoitamme myös Leikillistä Instagramiin sekä Facebookin puuhaidearyhmään.


Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä