Näin taittelet syksyisiä lehtiä paperista


Paperista on helppo taitella lehtiä, joista syntyy kaunis syksyinen koriste. Valmiit lehdet voi pujottaa roikkumaan lankaan tai kiinnittää seinälle / ikkunaan tuomaan syksyistä tunnelmaa. 


Me askartelimme lehtiä yhdessä 4-vuotiaan kanssa. Lapsi sai askartelussa hyvää harjoitusta silmän ja käden yhteistyöstä leikatessaan sekä taitellessaan paperia. Paperin taittelu kehittää myös mm. keskittymis- ja hahmotuskykyä. Askartelu valmistuu nopeasti, joten leikki-ikäisen kärsivällisyys riitti hyvin tähän askarteluun.

Näin taittelet paperista lehden


Lehdet valmistuvat haitaritaittelulla. Askartelua varten tarvitset paperia, sakset ja paperiliimaa. Alla olevissa ohjeissa on kuvattu ohjeet vaahteranlehden askarteluun. Niiden alapuolelta löydät ohjeet, kuinka soveltaa taitteluohjeita saadaksesi suipon lehden. 


1. Taita paperi kahtia (esimerkiksi A5-kokoinen paperinpala). Leikkaa taitetusta paperista suurin piirtein alla olevassa kuvassa olevan kuvion kaltainen pala. Kuvassa paperi on jo avattu, eli leikkaa taitetusta paperista puolikas kuviosta, niin saat samanlaisen paperin kuin kuvassa. Jos askartelija on pieni lapsi, piirrä lapselle ääriviivat valmiiksi, joita pitkin hän voi leikata.
2. Taittele koko paperi kasaan haitaritaittelulla. Taita ensin alareunasta yksi taitos. Käännä sitten paperi toisinpäin (pöytää vasten ollut puoli ylöspäin) ja taita toinen taitos. Käännä paperi taas toisinpäin ja taita. Jatka kääntämistä ja taitoksia, kunnes koko paperi on taiteltu haitariksi.
3. Taita haitariksi taiteltu paperi keskeltä niin, että paperin pitkät suorat sivut taittuvat toisiaan vasten. Liimaa sivut toisiinsa kiinni. Kun liimaus pysyy, levitä hieman taitoksia auki.Suippo lehti syntyy kolmion muotoisesta paperista samalla tavoin taitellen. Mitä korkeamman kolmion leikkaat, sen leveämmän lehden saat. Kun taas mitä leveämpi kolmio on, sen korkeampi valmis lehti tulee olemaan. Korkea ja kapea lehti syntyy siis leveästä ja matalasta kolmiosta. 


Paperin värjääminen syksyiseksi


Valmiiden väripapereiden lisäksi voit itse värjätä paperia syksyisiä lehtiä varten. Paperia voi esimerkiksi maalata tai värjätä vesiliukoisilla kynillä ja vedellä, kuten me teimme. Lapset piirsivät vesiliukoisilla liiduilla paperiin, jonka jälkeen he maalasivat paperin vedellä, jolloin värit levisivät kauniisti. Värittämiseen ja maalaamiseen pääsi osallistumaan myös 1-vuotias. Paperin maalaaminen yhdeltä puolelta riittää, jos lehtien takapuoli saa jäädä yksiväriseksi. 
Roikkuva lehtikoriste


Kun lehti on liimattu kiinni, jää liimauksen alaosaan pieni rako. Tästä raosta voi pujottaa langan, johon lehdet voi asetella riviin tai päällekkäin. Me käytimme tähän ohutta rautalankaa, jolloin sain langan muodon taiteltua kiemurtelevaksi (katso ensimmäinen kuva). Jotta lehdet pysyvät langassa oikein päin, lanka täytyy liimata takapuolelta kiinni lehteen.

Seuraa puuhaideoitamme myös Instagramissa sekä Facebookin puuhaidearyhmässä. Tervetuloa mukaan!

Lähetä kommentti

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Tervetuloa Leikillistä-blogiin

Täältä löydät monenlaisia ideoita ja inspiraatiota leikkeihin, taiteiluun ja muuhun puuhailuun lasten kanssa. Ylävalikosta voit etsiä sopivia puuhia teeman mukaan. Iloisia leikkihetkiä! Pirita
© Leikillistä